Chippen van de kat

Informatief 0 reacties 27 mei 2016

Ieder jaar weer worden er honderden katten en andere huisdieren vermist. Ze zijn weggelopen en kunnen de weg naar huis niet meer vinden. De meeste van deze vermiste katten en huisdieren zijn niet gechipt. Het komt ook voor dat de kat wel gechipt is, maar niet geregistreerd is. Hierdoor is het lastig de oorspronkelijke katteneigenaren terug te vinden en de kat met het baasje te verenigen.

Tatoeëren

Vroeger kregen katten een tatoeage mee als kenmerk waaraan zij herkend konden worden. Dit is sinds 2002 bij wet verboden. Hiervoor in de plaats is het chippen gekomen. Een chip is een uniek elektronisch identificatiemiddel. Iedere chip heeft een unieke code.

Chippen van de kat

Een chip is een buisje van glas en is 13,4 mm lang en heeft een doorsnede van circa 2 mm. In het buisje zit de microchip en een spoeltje dat als antenne functioneert. Door het bioglas vergroeit het weefsel om het buisje heen. De chip wordt door middel van een injectie onder de huid aangebracht.

Waar kan ik mijn kat laten chippen?

Voor het chippen kun je terecht bij de dierenarts. Je kunt hiervoor een afspraak maken, maar je kan het ook combineren met een consult en/of andere behandelingen. Er zijn ook chippers die aan huis komen. De chip mag gezet worden door iemand die dit beroepsmatig doet en hoeft niet perse een dierenarts te zijn. Het inbrengen van de chip is niet pijnlijk en je kat merkt overigens helemaal niets van de chip in zijn dagelijkse leven.

Wat kost het chippen van een kat?

De prijzen voor het chippen worden door dierenartsen en chippers zelf vastgesteld. Gemiddeld liggen de kosten voor het chippen van de kat tussen de € 20,- en de € 50,-. Dit is de prijs van een consult plus een bedrag voor het plaatsen van de chip.

Chip uitlezen

Helaas kunnen wij de chip zelf niet aflezen of opsporen. De chip kan worden uitgelezen met een afleesapparaat. Het apparaat ‘scant’ de code. De chip kan worden afgelezen met het apparaat doordat de chip een signaal afgeeft. Het signaal dat de chip afgeeft is onschadelijk voor je kat.
Het is raadzaam om ieder dierenarts bezoek even te controleren of de chip nog leesbaar is.

Kat komt nooit buiten, nuttig?

Ook voor katten die nooit buiten komen is chippen van de kat nuttig, sterker nog… Juist voor die katten is het nuttig. Katten die nooit buiten komen en per ongeluk buiten belanden raken al snel gedesoriënteerd. Ze weten de weg niet en raken snel de weg kwijt. Als de kat gevonden wordt, kan die snel weer thuis bezorgd worden door de herkenning van de chip.

Op vakantie in het buitenland

Ook als je op vakantie gaat naar het buitenland is het handig om je kat gechipt te hebben. De identificatiecode van de chip begint met een landnummer. De landcode voor Nederland is 528. Op deze manier is het duidelijk dat de kat uit Nederland komt en contact gezocht moet worden met de databank in Nederland. Op deze manier kunnen baasje en kat weer snel herenigd worden met elkaar.

Chip registeren

Het is heel belangrijk om na het chippen de chip ook daadwerkelijk te registeren. Controleer ook altijd of de chip geregistreerd is en of de juiste gegevens vermeld staan. Het zou zonde zijn als je kat gevonden wordt en ze je niet kunnen bereiken door een verkeerd telefoonnummer.
Op de website van het NDG (Nederlandse Databank Gezelschapsdieren) kan je controleren of de chip geregistreerd is.

NDG

Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

De introductie met een andere kat
Abonneren op Mauws.nl
Kittens te koop
Delen:

Comments

Er zijn nog geen reacties. Laat als eerste een reactie achter.



Controle *