Gevaren in en rondom huis voor katten en kittens

Informatief 0 reacties 13 maart 2020

Ken jij alle gevaren voor in en rondom huis voor katten en kittens? Sommige voorwerpen en situaties lijken zo onschuldig… en toch kan het gevaarlijk voor katten zijn. Wij hebben een gevarenlijst samengesteld voor katten en kittens. Was jij je bewust van al deze gevaren?

Aluminiumfolie

Super leuk natuurlijk… Een propje maken van aluminiumfolie en lekker spelen maar… Katten zijn er gek op en al snel wordt het een favoriet speeltje van je kat. Toch zijn de propjes van aluminiumfolie niet geheel onschadelijk voor je kat. Katten kunnen kleine stukjes van het aluminiumfolie binnen krijgen wat niet goed is voor de gezondheid van je kat. Als je het toch wilt geven aan je kat, “ververs” de propjes dan regelmatig! Oude propjes laten sneller kleine stukjes los dan nieuwe propjes.

Balkon

Een kat gaat graag op ontdekking uit. Als je een balkon hebt dus ook op het balkon. Het gevaar hierin schuilt dat ze van het balkon naar beneden vallen of naar de buren over lopen. Je kan een balkon afschermen door middel van kippengaas of een speciale kattenren laten bouwen op je balkon.

Brandende kaarsen

Brandende kaarsen zijn een gevaar voor katten en een ongelukje zit in een klein hoekje. Snorharen kunnen verschroeien en de vacht kan vlamvatten. Let bij het verlaten van de kamer altijd goed op de brandende kaarsen. Laat je katten nooit achter met brandende kaarsen zonder dat je er toezicht op hebt.

Cactussen

Cactussen kunnen door hun scherpe uitsteeksels lelijke verwondingen aanbrengen bij katten.

Cadeaulintjes

Het lijkt zo onschuldig en leuk om mee te spelen. Toch zijn cadeaulintjes niet ongevaarlijk voor de kat. Ze zijn niet verteerbaar en daarom niet geschikt als kattenspeeltje.

Deuren

Een plotselinge windvlaag kan een deur ineens doen dichtslaan. Ook kinderen hebben de neiging om hard met deuren te slaan. Als er een kattenpootje of kattenstaart tussen de deur komt is het leed niet te overzien. Wijs daarom altijd kinderen op het gevaar voor de katten bij het hard dichtslaan van deuren. Je kan ook een deurstop tussen de deuren leggen, hierdoor voorkom je dat deuren ineens dicht kunnen slaan.

Elastiekjes

Super leuk speelgoed voor je katten, maar ook elastiekjes zijn niet verteerbaar en dus niet geschikt als speelgoed voor de kat.

Fornuis

Katten kunnen zich flink verwonden aan hete pannen, of nog erger; het open vuur van een gasstel. Laat hete pannen nooit onbeheerd achter op het (gas)fornuis.

Glaswerk

Scherven brengen geen geluk voor katten… de scherven kunnen lelijke verwondingen aan hun pootjes aanbrengen en in hun pootjes kunnen splinters achterblijven.

Halsbanden

Halsbandjes zonder elastisch/ uitrekbaar stukje zijn levensgevaarlijk voor de kat. In hun spel kunnen ze ergens achter blijven hangen met de halsband en zo stikken.

Hengeltjes

Hengeltjes met een muisje of iets anders interessants aan een elastiek kun je na het spelen beter maar direct weer opbergen. Je kat kan er in verstrikt raken. Je kat kan stikken, of je kat kan ervan in paniek raken en ergens tegenaan lopen en zich bezeren.

Kantelramen

We schreven er al eerder een artikel over, maar kantelramen zijn werkelijke kattenkillers. Katten zoeken een weg naar buiten en komen klem te zitten. Dit kan vervelende, zelfs dodelijke gevolgen hebben.

Kerstballen

Kerstballen kunnen gevaarlijk zijn voor katten. Althans, de glazen kerstballen. Katten zijn dol op kerstballen en kunnen het vaak niet laten om de ballen uit de boom te (proberen te) slaan. Katten kunnen zich verwonden aan de scherven van de kerstbal op het moment dat een kerstbal kapot op de grond is gevallen. Als je toch graag een kerstboom wilt zijn plastic kerstballen een goed alternatief . Die kunnen meestal wel tegen een stootje.

Kerstbomen

De naalden van de kerstboom zijn giftig voor katten. En niet de naalden zijn giftig voor je kat, ook het water waar je kerstboom in staat is giftig. In het water zitten stoffen van hetgeen dat de boom uitscheidt.  Je kat kan er flink ziek van worden. Je kat kan diarree krijgen, braken en andere maagproblemen krijgen. Ook het zenuwstelsel kan aangetast worden.

Kerstslingers

Ook de slingers in de kerstboom kunnen gevaarlijk zijn.  Het zijn vaak mooie glinsterende slingers, onweerstaanbaar voor katten. Het materiaal waar de slingers van zijn gemaakt, is niet gezond voor je kat. Je kunt in plaats daarvan bijvoorbeeld kiezen voor van die kralenkettingen/slingers. Daar kunnen ze nog steeds mee aan de haal gaan, maar deze gaan (als het goed is) minder snel kapot. Mocht zo’n slinger wel kapot gaan, dan heb je natuurlijk het risico dat ze zo’n balletje inslikken. Blijft dus altijd oppassen.

Medicijnen

Als een kat onbedoeld medicijnen opeet die niet voor hem bedoeld zijn kan dit grote gevolgen hebben voor de gezondheid van de kat.

Open haard

Altijd afschermen, ook al brandt hij niet. Dit geldt eveneens voor het rookkanaal, scherm dit af met gaas zodat de kat nooit in het rookkanaal kan klimmen.

Planten

Veel planten en bloemen zijn giftig voor katten en ook andere huisdieren. Vooral lelies zijn gevaarlijk doordat een kitten alleen al bij aanraking van het stuifmeel ernstig ziek kan worden en zelf kan overlijden. Zet deze bloemen dus niet op een plek waar de kat kan komen. Wij schreven er ooit al eens eens twee artikelen over. Hier en hier kun je de artikelen teruglezen.

Plastic

Niet alleen kunnen katten eenmaal in een plastic zak of tas gekropen, stikken, ook het eten van plastic is levensbedreigend. Een kattenkopje kan in de handvatten van een plastictas blijven steken. De kat raakt in paniek met alle gevolgen van dien.

Gif (diverse soorten)

Bijzonder schadelijk voor het milieu én onze kat! Zorg dat je kat niet met gif in aanraking komt.

Snoeren van elektrische apparaten

Als katten de snoeren van elektrische apparaten doorbijten kunnen zij een flinke opdonder krijgen.

Strijkijzer

Een kat  kan zich hier flink aan branden en bij het omstoten van het strijkijzer kan er eveneens brand ontstaan. Een heet of afkoelend strijkijzer mag niet onbeheerd achter gelaten worden .

Verkeer

Het verkeer eist niet alleen mensen als verkeersslachtoffer, maar ook dieren. Woon je aan een drukke weg? Dan is het raadzaam om na te gaan of je jouw kat wel naar buiten wilt laten. Als een kat ergens van schrikt schiet het soms zo de weg over.

Vuilnisbak

Een vuilnisbak die vleesafval bevat heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op katten. Helaas zijn vele vuilnisbakken zo gemaakt dat de katten er dan niet meer uit kunnen. Houd deze vuilnisbakken buiten bereik van je kat en let er bij de aanschaf van een vuilnisbak op dat deze goed afsluitbaar is.

Vuurwerk

Houd de kat op oudejaarsdag en zeker ook op nieuwjaarsdag binnen. Niet alleen kan de kat door het geknal in paniek raken, ook zijn er idioten die het leuk vinden vuurwerk naar een kat te gooien. Of nog erger… rotjes aan de staart te binden.

Vijvers

Vooral vijver met hoge randen zijn een groot gevaar voor katten. De meeste katten kunnen wel zwemmen, maar als de randen te hoog zijn kunnen ze niet zelfstandig uit de vijver klimmen. Ze raken uitgeput en uiteindelijk zullen ze verdrinken.

Wasmachine, afwasmachine en droger

Controleer altijd of er geen kat in je wasmachine, afwasmachine of droger gekropen is voor je hem aanzet! Sluit de deuren als de wasmachine en droger niet worden gebruikt, zo kunnen de katten er niet ongezien inkruipen. Maar controleer altijd of er geen kat ingekropen is!

IJs

Katten zijn nieuwsgierig van aard en ontdekken van alles buiten. Als er een laagje ijs op het water ligt is dit natuurlijk erg interessant. Voorkom een nat pak of erger door katten bij dooi of gevaarlijk ijs binnen te houden.

Deel de gevarenlijst voor katten en kittens zoveel mogelijk. Op deze manier behoeden we zoveel mogelijk katten voor deze ongelukjes.

 

Kattenblog Mauws.nl - Gevaren in en rondom huis voor katten en kittens

 

Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

De introductie met een andere kat
Hoe laat je een kat wennen aan een baby?
Wij houden van chocolade.. Onze katten niet!
Delen:

Comments

Er zijn nog geen reacties. Laat als eerste een reactie achter.Controle *