5 gevaren voor een kat tijdens de kerstperiode

Informatief 1 reactie 9 december 2017

Persoonlijk vind ik kerst de mooiste tijd van het jaar. Verlichte tuinen, mooie kerstbomen, schitterende versieringen en gezellig de kaarsjes aan. Ik houd ervan.

Net na de zomer kijk ik er alweer naar uit om de kerstboom te zetten, maar nu ik twee Ragdoll-kittens in huis heb ben ik er anders naar gaan kijken en meer over na gaan denken. Houden mijn speelse kittens de boom heel? Is de boom giftig voor ze? Is de boom een gevaar voor ze?

Gevaren in huis voor katten tijdens de kerstperiode

Tijdens de kerstperiode ontstaan er diverse gevaren in huis voor je kat. We zijn ons vaak niet bewust van de gevaren voor een kat tijdens de kerstperiode in huis. Daarom zette ik de vijf grootste gevaren voor je katten hieronder op een rijtje.

1. Diverse kerstplanten gaan niet samen met katten. Indien je kat knabbelt aan de blaadjes van de kerstster (Euphorbia Pulcherrima), de Hulst (Ilex Aquifolium) of de Kerstroos (Helleborus Niger) kan dit grote gevolgen hebben voor je kat. De blaadjes zijn zeer schadelijk voor je kat. Er treden diverse ziekteverschijnselen op, zoals misselijkheid, speekselverlies, benauwsheid, stuiptrekkingen, diarree (met bloed) en hartritmestoornissen. Wanneer je kat in aanmerking komt met het sap van de kerstplanten kan het ook blaren in de mond krijgen.

2. Veel mensen weten wel dat kerststerren giftg zijn voor katten, maar wist je dat echte kerstbomen ook mild giftig zijn voor katten? Als naalden in de mond terecht komen kunnen er irritaties optreden. Hierdoor kan je kat gaan kwijlen of overgeven. De naalden zijn moeilijk verteerbaar waardoor er inwendige irritaties ontstaan aan de maag en darmen. De naalden kunnen de darmen zelf doorboren.

3. Kunstkerstbomen kunnen ook giftig zijn als deze gemaakt zijn van giftige materialen. Als de kat aan de takken knaagt kan dit ook voor irritaties zorgen.

4. Engelenhaar kan ook allergische reacties bij je katten veroorzaken. Het kan leiden tot benauwdheid, jeuk, roodheid en zelfs tot opgezwollen lichaamsdelen.

5. Geef je huisdieren geen chocolade. Voor zowel honden als katten is chocolade zeer giftig.

Heb jij een nare ervaring meegemaakt of tips voor nog meer veiligheid tijdens deze dagen? Laat het dan hieronder weten!

Wil jij weten hoe je de veiligheid van lieve poezenbeesten kan vergroten? Lees dan dit blogartikel met 10 tips voor een veilige kerst.5 gevaren voor een kat tijdens kerst
Foto: Grumphy cat

Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Hoe voorkom je een kat in de zak?
Eindelijk fijne kattenborstels gevonden!
Abonneren op Mauws.nl
Delen:

CommentsControle *