Hoe kies ik een (sociaal) kitten?

Informatief 4 reacties 16 februari 2016

November 2014 kregen mijn partner Alex en ik de kans ons gezin uit te breiden met een gezond en evenwichtig kitten. De vraag die wij elkaar al snel stelden; Wat is een gezond en evenwichtig kitten en hoe weten wij dat ons toekomstige kitten de allerbeste start heeft gehad?

Allereerst is een goede leefomgeving een leefomgeving waarin het het nieuwe katje opgroeit met zijn mama en broertjes en zusjes. Een omgeving die voor de moederpoes vertrouwd en veilig voelt, zodat ook haar kittens zich veilig zullen voelen.
Daarnaast is het belangrijk dat een kitten opgroeit in huiselijke kring, het liefst met andere soortgenoten.

Zelf heb ik meegemaakt dat eigenaren van moederpoes met haar kroost ervoor kozen moederpoes een aparte ruimte te geven. De bedoeling is goed, maar het effect is ten nadele van de kittens.
Belangrijk is dat moederpoes de ruimte krijgt om zich te kunnen terug trekken (een bench is een prima optie), maar nog wel onderdeel blijft van de dagelijkse gebeurtenissen binnen een gezin of samenleving.

Wanneer dat gebeurt, kan een kitten wennen aan alle dagelijkse geluiden zoals een stofzuiger, een deur die dicht valt of het verkeer buiten. Essentieel daarbij is ook het dagelijkse contact met tweebeners. Kittens die veel contact kennen met mensen zullen opgroeien tot een zelfverzekerde en sociale kat.
Knuffelen met de kittens is dan een ook een belangrijk onderdeel van de zorg van een nestje. Hierdoor wennen de kleine katjes aan aanrakingen van mensen en leren zij hier vanaf jongs af aan mee omgaan.

De keuze voor een kitten kan soms lastig zijn, toch zijner een aantal kenmerken die belangrijk zijn bij de keuze van een kitten.

Binnen één oogopslag kun je merken of het een sociaal kitten is. Is het kitten bang als je het wilt aaien, kruipt het weg en begint het te blazen? Dit zijn veelal kittens die weinig contact hebben gehad met mensen.

Een kitten hoort niet bang te zijn (of zeer minimaal), een kitten hoort nieuwsgierig te zijn en op onderzoek uit te gaan. De meeste kittens vinden het dan ook heerlijk als je ze even optilt of knuffelt.

Zijn de ogen schoon, zijn de oortjes schoon en voelt het vachtje schoon?
Voelt het kitten zich op zijn gemak in de ruimte waarin het leeft en spelen de broertjes en zusjes met elkaar?
Is het een levendig katje?

Ook de leeftijd waarop je een kitten haalt speelt een belangrijke rol op de ontwikkeling van de kitten. Op kittenleeftijd.nl kun je kenmerken vinden waardoor je kan achterhalen of je je kitten niet te jong hebt gekocht. Wettelijk gezien mag je een kitten pas kopen vanaf 7 weken, maar persoonlijk vind ik dit heel jong. Veel fokkers van raskatten houden rond de 13 a 14 weken aan.

Ook de klik met je nieuwe katje is heel belangrijk! Komt de kat meteen naar je toe? Trekt het je aandacht? Dan is er zeker een match! De belangrijkste tip is dan ook: volg je gevoel!

Bij hoeveel weken heb jij jouw kitten(s) gekregen? Ik zou het leuk vinden als je dat laat weten in een reactie onder dit artikel.

Mauws en Mimi Ragdoll kitten Seal Bicolor

Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Giftige kamerplanten voor katten
Waarom het leuk is om een kat te hebben
Alle informatie over de krabpaal
Delen:

Comments

  • Wij kregen de kitten met 8 weken, maar dit is veel te vroeg… de kitten had echt nog zuigbehoeftes

  • we hebben verschillende Ragdolls die op een leeftijd van 14 tot 15 weken de cattery mochten verlaten waar ze geboren zijn. Dat vind ik zelf een hele mooie leeftijd. Onze kittens blijven nu ook in het nestje tot 15 weken, dan zijn ze helemaal klaar om de wereld zonder de bescherming van de moeder te verkennen en hun eigen nieuwe thuis te krijgen bij hun nieuwe baasjes.

  • 2 katten 1 in huis genomen Blue met 6 weken, en Luna zelfs met 5 week, allebeide geen zuig behoefte, mede omdat ik beide met fles heb gevoedt, al raadt ik het niet aan om een kitten zo vroeg bij de moeder weg te halen, idd vanwege zuigbehoeftes, maar elke kat is anders. Blue is een hele vrolijke kat en gek op aandacht, ze kwam direct op ons aflopen, direct een klik! Bij luna ging dat anders, haar hebben we voor de dood weg moeten halen. De moeder ging ermee aan de wandel en wou er niks van weten 3 van de 5 had ze al dood laten gaan, geen voeding en onder de vlooien, de moeder had het opgegeven.
    Elke kat is anders, zelf ben ik van mening dat 8 weken in het algemeen een mooie leeftijd is, maar ook hangt dat af van de kitten zelf, de zelfstandigheid ervan.



Controle *