Hoe voorkom je een kat in de zak?

Informatief 0 reacties 7 juli 2016

Marktplaats en andere websites worden overspoeld met aangeboden dieren. Kittens mogen het nest verlaten en volwassen katten worden gedumpt omdat eigenaren het belangrijker vinden om op vakantie te gaan en niet de moeite nemen om een goed verblijfadres te zoeken voor hun geliefde viervoeter… Triest maar waar. De kans dat jij één van die advertenties tegenkomt en op slag verliefd raakt op een schattig katje is reëel aanwezig. Maar hoe voorkom je een kat in de zak?

Bezoek het nestje met kittens

Door een groot aanbod van katten op verschillende sites zoals Marktplaats en Facebook is het verleidelijk om impulsief een kitten/kat aan te schaffen zonder het beestje ooit in real live gezien te hebben.

Het verblijfadres waar een kat opgroeit zegt veel over de kat. Niet alleen op dat moment, maar ook zeker wanneer hij/zij ouder wordt. Een omgeving met kinderen en/of andere dieren maakt een kat socialer en een klein hokje waar moederpoes met kittens afgezonderd worden maakt een kat minder sociaal. Dit klinkt logisch, maar het is lastig te beoordelen van achter een computer, zonder de omgeving en kat gezien te hebben.

Bezoek het nestje met kittens en stel veel vragen voordat je de kat mee naar huis neemt. Hoe oud zijn de kittens? Vanaf welke leeftijd mag een kitten het nest verlaten? Zijn de kittens gewend aan kinderen? Zijn ze gewend aan andere dieren? Zijn ze ingeënt? Zijn er gezondheidsproblemen? Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over de kat.

Is de kat gezond?

Nadat je al je vragen hebt gesteld aan de huidige eigenaar/fokker is het belangrijk om te kijken of de kat gezond is. Controleer of de kat vlooien heeft, kale plekken in de vacht heeft, de oortjes schoon zijn en hoe de blik in de ogen is. Het is niet de eerste keer dat een eigenaar liegt over de kat om maar van het beestje af te komen. 

De meest gemaakte fout bij het kiezen van een kat

Vaak ga je bij de keuze van een kat af op je gevoel. Je voelt een bepaalde klik waardoor je een keuze maakt voor die specifieke kat die zojuist jouw hart gestolen heeft. Er zijn ook situaties waarbij je een kat aantreft bij een broodfokker/eigenaar met slechte leefomstandigheden… Hoe erg het ook is voor de kat, het is niet raadzaam om hier op in te gaan. Het laten leiden door die emotie leidt er namelijk toe dat de handel in stand blijft en de omstandigheden in de toekomst niet zullen verbeteren.

Hoe voorkom je een kat in de zak?

Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Vuurwerkangst bij katten (tips)
Hoe laat je een kat wennen aan een baby?
Voeding uitzoeken voor je kitten? Hier moet je rekening mee houden
Delen:

Comments

Er zijn nog geen reacties. Laat als eerste een reactie achter.Controle *