Kan mijn kat Corona krijgen?

Informatief 0 reacties 20 november 2020

Onze mailbox overstroomt met vragen over het Coronavirus. Veel kattenliefhebbers maken zich zorgen, heel begrijpelijk natuurlijk. Je wilt niet dat je kat ziek wordt. Het is een hele gekke tijd, deze Corona tijd. De meest gestelde vraag is: Kan mijn kat Corona krijgen?

Er is nog zoveel wat wij niet weten over het Coronavirus, maar gelukkig leren we iedere dag een beetje meer over het virus. In dit artikel proberen we zoveel mogelijk vragen van jullie te beantwoorden.

Kan mijn kat Corona krijgen?

Volgens het RIVM en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is er op dit moment geen bewijs dat huisdieren, waaronder honden en katten, besmet kunnen raken met het coronavirus. Er is ook geen bewijs dat huisdieren een bron van COVID-19 kunnen zijn voor mensen of andere dieren.

Is er al eens een kat besmet geraakt met Corona?

Ja, in België is een kat besmet geraakt met het Coronavirus nadat zijn baasje ziek was geworden. Toch zijn er verder geen gevallen bekend dat katten ziek zijn geworden door het Coronavirus. Het is dus gelukkig een zeldzaam geval.

In Nederland is nog geen kat besmet geraakt met het Coronavirus. Wordt jouw kat toch ziek nadat je kat in aanraking is geweest met iemand die besmet is met Corona kun je contact opnemen met de dierenarts.

Kan een kat een bron van infectie zijn voor de mens?

Op dit moment is er geen bewijs dat huisdieren een bron van infectie kunnen zijn voor mensen, of voor de verspreiding van het virus. Wel is het van belang om de algemene hygiënische maatregelen voor omgang met huisdieren van het RIVM in acht te nemen. Was regelmatig je handen met zeep en water.

Wat doe ik met mijn kat als ik zelf besmet ben met Corona?

Als je besmet bent met het Coronavirus en in quarantaine zit (met je kat) is het raadzaam alle voorschriften van het RIVM rondom hygiëne op te volgen. Dit houdt in: regelmatig handen wassen en het reinigen van ruimtes in je huis waar je verblijft.

Ondanks dat het niet bewezen is dat mensen het Coronavirus op mensen kunnen overdragen wordt toch aanbevolen het contact tijdelijk te beperken tot er meer informatie over het Coronavirus bekend is.

Als er niemand anders is die voor jouw kat kan zorgen is het verstandig een mondkapje te dragen in de buurt van jouw kat en je handen te wassen voor en na het aanraken van jouw kat.

Wat als mijn kat toch ineens ziek wordt?

Katten kunnen door verschillende oorzaken ziek worden. Er is nog geen bewijs dat een huisdier besmet kan raken met het Coronavirus. Bij twijfel altijd de dierenarts raadplegen. De dierenarts kan jou voorzien van het beste advies.

Moet mijn kat een mondkapje dragen als het ziek is?

Nee, hierdoor belemmer je de ademhaling van jouw kat waardoor de kat zich alleen maar zieker gaat voelen en kan leiden tot veel stress.

Kan ik mijn kat vaccineren tegen Corona?

Op dit moment is er geen vaccin tegen luchtweginfecties. Er is geen bewijs dat er een vaccinatie is tegen de variant van het Coronavirus waar we op dit moment mee te maken hebben.

Mag ik mijn kat knuffelen?

Blijf je kat vooral lekker knuffelen. Iedereen kan in deze tijden wel wat extra liefde gebruiken. Knuffel geen katten die er  gestrest, boos of angstig uit zien. Was altijd na het knuffelen of aaien je handen. De dieren kunnen bacteriën bij zich dragen, die je met het handen wassen er weer af wast.

Mag ik mijn kat kussen?

Kussen van katten is nooit aan te raden. Katten dragen verschillende bacteriën in de mond, net als wij. Deze bacteriën kunnen bij ons ziekten veroorzaken.

Kan mijn kat het Coronavirus van buiten meenemen naar binnen?

Het zou kunnen dat je huisdier het virus mee naar binnen neemt, als het Coronavirus zich op straat bevindt. Het zou kunnen dat een besmet persoon buiten hoest of op de grond spuugt. Maar die kans is zeer klein.

Mag ik mijn kat behandelen met desinfectiemiddel?

Nee, desinfectiemiddel is heel slecht voor jouw kat.

Kattenblog Mauws.nl - Kan mijn kat Corona krijgen

We hopen dat al onze lezers en jullie dierbaren in goede gezondheid blijven. Let goed op jezelf en elkaar. Stay safe!
Veel liefs, Team Mauws.nl

Bron: RIVM

Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

5 gevaren voor een kat tijdens de kerstperiode
Gevaarlijke situaties in huis voor de kat
Kat mee op vakantie?
Delen:

Comments

Er zijn nog geen reacties. Laat als eerste een reactie achter.Controle *