Kat vermist? Tips!

Informatief 0 reacties 9 maart 2016

Help! Je kat is vermist… Het is het ergste wat je kan overkomen. Het is een ramp, je grootste nachtmerrie. Toch kan het iedereen overkomen, een ongelukje zit in een klein hoekje. Je geliefde viervoeter is er in een onbewaakt moment vandoor gegaan. Je hebt overal al gekeken en je kan hem nergens meer vinden. Wat kun je het beste doen om je kat zo snel mogelijk terug te vinden en hem weer in je armen te kunnen sluiten?

Aanmelden bij Amivedi

Amivedi is een landelijke (vrijwilligers)organisatie die zich inzet om vermiste en gevonden katten (en andere huisdieren) in Nederland bij hun baasje terug te brengen. Meld je vermiste kat daarom altijd meteen aan bij Amivedi. Zij verzamelen alle gegevens in een database, welke voor iedereen toegankelijk is en in te zien is op hun website. Blader door de database om te zien of jouw geliefde kat door hun geregistreerd (en dus gevonden) is. Ook kun je in contact komen met één van hun meldpunten om samen te de kans zo groot mogelijk te maken om je kat terug te vinden.

Inzet van Social media

De kracht van Social Media is dat berichten razendsnel verspreid kunnen worden. Het is dan ook een ideale manier om een zoektocht naar je vermiste kat op te starten. Naast een foto, een duidelijke omschrijving met de belangrijkste uiterlijke kenmerken is het ook belangrijk om te vermelden in welke regio de kat vermist is, of waar de kat als laatst gezien is.

Posters/ briefjes ophangen

Posters/ briefjes ophangen is beetje old-skool gezien je nu een veel groter publiek kan bereiken met behulp van Social Media, maar het is echt heel belangrijk. Het werkt namelijk wel! Maak posters/ A4’tjes met hierop duidelijk aangegeven dat jouw kat vermist is. Plaats een duidelijke kleurenfoto, vermeld de belangrijkste uiterlijke kenmerken en in welke regio jouw kat vermist is, of waar je kat voor het laatst gezien is. Hang de posters/ briefjes op in winkels, door jouw wijk op bomen/palen etc. Verspreid A4’tjes in de brievenbussen in jouw wijk (of waar de kat voor het laatst gezien is).

Vraag op actieve wijze rond in jouw buurt of iemand jouw kat gezien heeft, hierdoor maak je mensen ervan bewust dat je kat vermist is. Kijk ook eens of er toevallig bij de supermarkt/ plaatselijke winkels een briefje hangt met “gevonden kat”.

Zelf zoeken (met hulp van je familie/ vrienden)

Ga zoeken in de wijk, het liefst met behulp van familie, vrienden en buurtkinderen. Loon een beloning uit onder de buurtkinderen, zij zullen dan zeker alert zijn op de katten die zij zien.

Met name als je kat echt een binnenkat is, bestaat de kans dat de kat in paniek is geraakt. Overdag, als het wat drukker is op straat kan de kat zich schuil houden op een plekje dat voor hem als veilig aanvoelt. Ga daarom vooral in de avond opzoek als het wat rustiger is op straat. Neem een zaklamp mee en kijk in struiken, onder auto’s en andere donkere plekjes. Bedenk waar jij je zou verstoppen als bange kat zijnde. Rammel met een snoepjesbak/ brokjes. Loop niet te snel door de wijk, soms duurt het even voordat de kat tevoorschijn durft te komen, zeker als je kat bang is. Loop dagelijks het zelfde rondje. Als je kat er vandaag niet was, wil niet zeggen dat die er morgen niet kan zijn.

Tip: kijk ook eens in de schuur (van jezelf, maar ook in die van de buren). Soms zoekt een kat een veilig plekje op als die bang is en wordt die per ongeluk ingesloten.

Asielen/ de dierenambulance en dierenartsen

Neem contact op met asiels en dierenartsen die zich in jouw (wijde) omgeving bevinden. Geef daar ook een flyer/ poster af. Neem ook contact op met de dierenambulance. Zij zijn de gene die de gevonden katten naar de asiels brengen. In enkele gevallen wijken zij uit naar een asiel dat zich niet in jouw omgeving bevindt.

Zorg dat je kat erin kan

Heb je een kattenluik? Laat deze dan zo ver mogelijk open staan, maak de drempel zo laag mogelijk voor je kat om weer naar binnen te komen. Heb je geen kattenluik maar wel een tuin met een schuurtje? Zet het schuurtje op een kier. Je kat kan er dan altijd in.

Zorg voor herkenning

Vooral voor een binnenkat is het belangrijk om wat herkenning te vinden in de buurt van je huis. Strooi wat kattengrind in je tuin.

Chippen

Het chippen van je kat is heel belangrijk. Zodra de kat door de dierenambulance wordt opgepikt of bij een dierenarts terecht komt zullen ze altijd contact opnemen met de eigenaar. Zo vind je jouw kat snel weer terug. Alleen bij een bange kat die zich niet laat vangen heeft een chip niet zoveel nut. Zolang de kat zich niet laat vangen kan de chip niet uitgelezen worden.

Tot slot: geef nooit op

Ga niet meteen van het allerergste uit. Soms duurt het even voordat je kat gevonden wordt, geef nooit op. Ga na twee á drie weken opnieuw de straat op om te flyeren, post opnieuw berichten op Social Media. Mocht dit allemaal niet tot resultaat leiden kan je nog de (lokale) krant inschakelen.

Ben jij jouw kat wel eens kwijt geweest? Hoe ben je gaan zoeken? Heb je hem teruggevonden? Hoelang is je kat van huis geweest?

Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

10 tips voor een gelukkige kat
Loslopende katten binnenkort verboden
20 grappige kattengewoontes
Delen:

Comments

Er zijn nog geen reacties. Laat als eerste een reactie achter.



Controle *