FAQ – Zwangerschap bij een poes

FAQ 2 reacties 24 februari 2016

Rondom de zwangerschap van een poes bestaan veel vragen. Is mijn poes zwanger? Hoe oud moet je poes zijn? Wanneer is de poes krols? Hoe herken je krolsheid bij je poes? Hoe weet je dat een poes zwanger is? Hieronder staan de meest gestelde vragen voor je op een rijtje.

Hoe oud moet een poes zijn om jongen te krijgen?

Het beste is om de poes minimaal twee keer krols te laten worden voordat het een nestje met poesjes mag krijgen. De poes heeft dan de leeftijd van circa één jaar bereikt. Dit kan uiteraard per poes verschillen, afhankelijk van de krolsheid.

Vanaf welke leeftijd wordt een poes krols?

Dit verschilt sterk per poes. Krolsheid kan al optreden vanaf de 5e levensmaand.

Hoe vaak wordt een poes krols?

Een poes wordt gemiddeld twee tot drie keer per jaar krols.

Hoe herken je een krolse poes?

De poes wordt gedurende circa 5 dagen heel aanhankelijk en maakt vreemde bewegingen als je haar aan het einde van de rug en bij de staart aait.
De poes zal haar kont omhoog doen en trappelen met de achterpoten wanneer je haar krabbelt bij de rug en staart. Vaak gaat dit gepaard met hard gemiauw en loopt de poes rusteloos door het huis, op zoek naar de uitgang.
Vaak rollen ze ook over de grond om te laten weten dat ze krols zijn. Dit is de periode om te paren, dit duurt circa een week.

Wanneer er geen paring plaatsvindt begint de metoestrus. De  voortplantingsorganen komen tot rust tot de laatste fase, de anoustrus.
In de anoustrus is de poes weer tevreden en rustig. Deze periode duurt in totaal ongeveer een week.

De totale krolsheid duurt ongeveer 3 weken.

In welke periode wordt een poes krols?

De krolsheid periodes zijn van: van laat in de lente tot vroeg in de zomer en van eind van de winter tot vroeg in de lente.

Wat is “stille krolsheid”?

Stille krolsheid wil zeggen dat de poes weinig gedragsveranderingen toont, maar wel vruchtbaar is.

Vanaf welke leeftijd laat je een poes steriliseren?

Zodra de poezen meerdere malen krols zijn geweest zonder dekking is de kans op tumoren op de eierstokken groter dan als je de poezen laat steriliseren voordat ze krols geweest zijn.

Wat zijn de voordelen van sterilisatie bij een poes?

De belangrijkste voordelen van het steriliseren zijn:

  • Geen ongewenste zwangerschappen;
  • Geen krolsheid meer;
  • Geen tumoren of onstekingen in de baarmoeder;
  • Geen tumoren of ontstekingen op de eierstokken/eileiders;
  • Minder kans op het krijgen van melkkliertumoren.

Zijn er ook nadelen aan de sterilisatie bij een poes?

Het enige nadeel van sterilisatie is dat de poes last kan krijgen van overgewicht.

Bestaat er een poezenpil?

Er bestaan zowel een poezenpil als een prikpil. De poezenpil, welke voorgeschreven kan worden door de dierenarts dient 1 keer per week aan de poes gegeven te worden tijdens de krolsheid. De prikpil voor poezen wordt 1 keer per 5 maanden gegeven.
Toch is het raadzaam de pil niet te lang achter elkaar te geven. Zowel de pik als de prikpil zijn middelen die bedoeld zijn als overbruggingsperiode of als je nog twijfelt of je een nestje kittens wilt. Beide middelen vergoten de kans op baarmoeder-ontstekingen, suikerziekte en melkklier-kanker (op latere leeftijd) bij de moederpoes.

Hoe herken je een zwangere poes?

De tepels verkleuren naar roze-rood. Ook wijken de haartjes ronde de tepel iets terug. Dit gebeurt ongeveer 3 weken na de dekking.
Rond de 6e week wordt de buik van de poes behoorlijk dik en vanaf 7 weken kan je de kittens al duidelijk voelen bewegen in de buik van de poes.

Hoelang is een poes drachtig?

Gemiddeld genomen is poes 62 tot 65 dagen drachtig.
Het kan gebeuren dat de poes al met 58 dagen bevalt, maar soms laat dit ook op zich wachten tot de 70e dag.
In weken uitgedrukt is de poes circa 9 weken drachtig.

Hoeveel kittens krijgt een poes?

Een poes baart gemiddeld 3 tot 5 kittens per keer/nestje. De kittens worden geboren met een tussenpozen variërend van 10 minuten tot een uur.
In enkele gevallen kan dit oplopen tot wel twaalf uur na de geboorte van de eerste kittens. Als er na het derde kitten een tijdje geen kitten meer komt wil dit dus niet altijd zeggen dat de bevalling klaar is. Er kunnen nog meer kittens komen.

Hoe herken je het begin van de bevalling?

Ongeveer 12 tot 24 uur voor de bevalling begint de poes al erg onrustig te worden. Het duidelijkste teken voor het begin van de bevalling is het verliezen van vruchtwater. Ook maakt de poes graafbewegingen op de plaats waar ze haar kittens wil gaan werpen. Een poes die nog geen bevalling heeft meegemaakt zal vaak op de kattenbak gaan zitten of op een andere plek waar ze normaal haar behoefte doet, zoals in de tuin.
Zodra de weeën heftiger worden kan de poes soms duidelijk van zich laten horen, sommige poezen blijven erg rustig en bevallen in stilte. Dit verschilt per poes.

Wat gebeurt er voor de bevalling?

Aan het einde van de zwangerschap daalt de temperatuur van de poes plotseling. Dit is het eerste teken van het begin van de bevalling. De moederpoes wordt onrustig en trekt zich terug. Ze probeert zich te verstoppen om haar nest goed voor te kunnen bereiden. Dit doet ze het liefst op een donker en afgelegen plekje. Deze fase duurt ongeveer 12 tot 24 uur.

Wat gebeurt er tijdens/na de bevalling?

In de tweede fase stijgt de temperatuur van de moederpoes weer en doet de poes pogingen om de kittens uit te drijven, de bevalling. Eerst verschijnt er een vliesje waarin het kitten zit. Daarna zal het eerste kitten geboren worden. Dit kan met of zonder placenta zijn. Als de placenta nog niet meegekomen is, zal dit vanzelf gebeuren bij de uitdrijving van de tweede kitten. De placenta wordt dan naar buiten gedrukt door het kitten.

Na de bevalling volgt de derde fase. Dit is de periode van rust in de baarmoeder van de poes. Tussen de geboorte van een kitten kan 10 minuten zitten, maar soms zit er ook ruim een uur tussen de geboorte van twee kittens.

Het is belangrijk dat er evenveel placenta’s als aantal kittens naar buiten komt. De moederpoes eet de placenta’s (ook wel moederkoek) meestal op. De laatste placenta kan wat langer op zich laten wachten, soms wel 12 uur na de geboorte van het laatste kitten.

De poes kan tot wel drie weken na de bevalling nog (licht) bloedverlies hebben.

Delen:

Comments

  • Hallo Silvia en Renate, Wat een goed stuk is dit zeg. Ik heb het vol interesse gelezen. Het is erg duidelijk voor iemand die een vraag heeft of de plannen heeft voor een poes met een nestje kittens. Ik kijk weer uit naar de volgende blog hoor. Heel fijn weekend voor jullie allemaal, knuffels voor Koen en alle poesjes.Els.



Controle *