Sepia en Mink Ragdoll



De Mink en Sepia Ragdoll zijn sinds december 2012 voorlopig erkend in Nederland. Deze voorlopig erkenning is te danken aan een liefhebber die het niet eerlijk vond dat ze met haar mink Ragdoll niet mocht showen op shows, terwijl haar kat toch een echte Ragdoll was, met stamboom en al.

De voorlopige erkenning is gegeven door de Federatie Nederlandse Kattenverenigingen (FNK) en is enkel geldig bij de onafhankelijke verenigingen. Dankzij de voorlopige erkenning is het mogelijk Mink en Sepia Ragdolls uit te brengen op shows en binnen Nederland volwaardige stambomen aan te vragen. Het aanvragen van volwaardige stambomen was eerder al mogelijk in België, ondanks dat ze daar niet erkend zijn, ook niet voorlopig.

De voorlopige erkenning is 5 jaar geldig. In die 5 jaar hebben fokkers en liefhebbers de gelegenheid een mooie en diverse populatie op te bouwen waarmee een erkenningsshow georganiseerd kan worden. Als met deze katten tijdens die show voldaan wordt aan de regels voor erkenning, wordt de voorlopige erkenning omgezet in een definitieve erkenning en krijgen de Mink en Sepia Ragdoll de CAC status binnen de onafhankelijke verenigingen. Ze kunnen dan dus kampioen worden wat nu nog niet mogelijk is, omdat een voorlopige erkenning geen CAC status met zich meebrengt.

We hopen dat de erkenningsshow binnen nu en een jaar gerealiseerd kan gaan worden. Hier wordt hard aan gewerkt door fokkers en de werkgroep erkenning mink en sepia Ragdoll.

Omschrijving Mink en Sepia Ragdoll

Zoals de pointed Ragdoll vallen ook de mink en sepia Ragdolls binnen de albino reeks, ook wel de c-groep genoemd, omdat de variaties d.m.v. een ‘c’ aangeduid worden in de genetica. Er zitten 5 varianten in de c-groep. Te weten:

  • C-solid- albino heeft geen invloed – niet erkend bij de Ragdoll
  • cb – sepia burmees – voorlopig erkend bij de Ragdoll
  • cs – pointed – siamees – erkend bij de Ragdoll
  • ca – witte kat met blauwe ogen – niet erkend bij de Ragdoll
  • cc – echte abino, rode ogen, pigmentloos, volledige werking van het albino gen – niet erkend bij de Ragdoll

De mate van albinisme is bovenstaande opsomming oplopend. Dus C kent geen albinisme, terwijl cc de hoogste maten van albinisme kent.

We concentreren ons op het cb-gen en cs-gen, deze genen bepalen of de kat Sepia, Mink of Pointed is.

De mate waarin albinisme aanwezig is, bepaalt de hoeveelheid kleur in de vacht en ogen. In tegenstelling tot alle andere kleuren, heeft de albino reeks behalve de vachtkleur ook invloed op de oogkleur. Simpel gezegd; hoe meer albino invloed, hoe groter het effect en hoe minder pigment in de vacht en in de ogen. De invloed van albinisme is over het gehele lichaam gelijk, echter is de invloed het meest zichtbaar op de vachtkleur van het lichaam. Bij de points (uiteinden) is de invloed van het albinisme het minst zichtbaar.

Binnen de Ragdoll kennen we 3 soorten Ragdolls.

De Pointed (cscs)

Hier is de werking van het albinisme het sterkst.

  • Kittens worden wit geboren.
  • Ze hebben blauwe ogen.
  • Volwassen katten hebben een duidelijk contrast tussen de Points en het lichaam.

De Sepia (cbcb)

Hier is de werking van het albinisme het minst sterk.

  • Kittens worden gekleurd geboren met een minimaal contrast tussen de points- en vachtkleur.
  • Na 8 weken verandert de kleur ogen langzaam naar groen tot geel.
  • Volwassen katten hebben weinig kleurcontrast tussen de Points en het lichaam.

Door een Pointed Ragdoll met een Sepia Ragdoll te kruisen ontstaat er een Mink Ragdoll.

Het Mink gen bestaat niet. Het cb-gen (Sepia) en cs-gen (Pointed) vormen samen de Mink kleuring, we duiden dit genetisch aan met cbcs. Het cb-gen kan het cs-gen niet volledig overheersen waardoor een soort midden kleur ontstaat. Dit wordt co-dominatie genoemd, wat wil zeggen dat de eigenschappen van beide genen in meer of in mindere mate in het uiterlijk van de kat zichtbaar zijn.

De Mink (cbcs)

  • Kittens worden gekleurd geboren, maar zijn lichter dan de sepia kittens en donkerder dan de pointed kittens.
  • Na 8 weken verandert de oogkleur naar Aquamarijn.
  • Bij volwassen Ragdolls is er een waarneembaar contrast tussen de Point kleur en de vachtkleur, maar het contrast is minder groot dan bij de Pointed.

Bij het beoordelen van de kleuren dient rekening gehouden te worden dat de Ragdoll tot 3 jaar doorkleurt.

mink ragdoll

De Mink waar alles mee begon in 2012.

De vacht

De structuur en de lengte van de Mink en Sepia Ragdoll zijn hetzelfde als die van de Pointed Ragdoll.

Het kleurencontrast wordt polygenetisch bepaald. Dat wil zeggen dat er meerdere genen zijn die de intensiteit van de kleur bepalen. Hierdoor kan het verschil tussen een donkere point en een lichte mink moeilijk te zien zijn.

Fokkers dienen te streven naar het fokken van Pointed Ragdolls met een groot contrast tussen de kleur van het lichaam en de Points. Bij de Sepia is het contrast minimaal, maar dient het nog wel voldoende zichtbaar te zijn.

De ideale Mink Ragdoll hangt qua contrast tussen de Point en de Sepia Ragdoll.

De oogkleur

De albino genen hebben invloed op de vacht- en oogkleur. Dus ook de oogkleur wordt polygenetisch bepaald. De intensiteit en zelfs de kleurbenaming van de oogkleur binnen de albino reeks kunnen per kat verschillen. De fokkers dienen te streven naar een intense oogkleur.

Pointed Ragdoll – blauwe ogen – waarbij het streven naar intens blauw de voorkeur moet hebben.

Sepia Ragdoll – Genetisch gezien verwacht je gele ogen bij Sepia, maar een Sepia die geboren wordt uit een combinatie met een Pointed-lijn zal eerdere groene ogen krijgen. Het is daarom genetisch gezien tegenstrijdig om alleen intens gele ogen te verwachten van een Sepia met achterliggende pointed-lijnen. Daardoor kan de oogkleur groen tot geel zijn.

Mink Ragdoll – Ook in de oogkleur is de Mink een tussen kleur. Ideaal zou dit aquamarijn zijn. Deze kleur is de moeilijkste kleur om te fokken en nog moeilijker te behouden gedurende meerdere generaties.

Door polygenen kan de kleur variëren van blauw tot groen. Echter is dit niet de blauwe kleur van de Pointed en niet de groene kleur van de sepia.

Odd-eyed is niet toegestaan bij de Nederlandse verenigingen die zijn aangesloten bij de Federatie Nederlandse Kattenverenigingen (FNK), maar genetisch wel mogelijk. Bij de Mink en Sepia wordt de aanmaak van het gele pigment in de voorste laag van het oog niet geheel onderdrukt. Het is daarom mogelijk dat één kleur blauw en het andere oog anders gekleurd is. Dit ontstaat onder invloed van polygenen en komt vooral voor bij katten met veel wit in de vacht (S-gen).

Hoe komen de Mink en Sepia Ragdoll aan zoveel verschillende oogkleuren?

Hiervoor zijn 3 redenen:

  1. Het albino gen heeft, naast invloed op de vacht, ook veel invloed op de oogkleur.
  2. De intensiteit van de kleur wordt poly-genetisch bepaald, het is afhankelijk van meerdere genen of de oogkleur intens of flets is.
  3. Hiervoor moeten we meer weten van de opbouw van het oog:
    • De kleuring van het oog zit in de iris.
    • De iris is opgebouwd uit 2 lagen, de voorste en de achterste laag.
    • Er zijn twee soorten oogpigment. De eerste pigmentsoort zit in de achterste laag en is zwart. De tweede pigmentsoort zit in de voorste laag en zien wij als koper.
    • Veel pigment zorgt voor donkere ogen en weinig pigment zorgt voor bleke of lichte ogen.
    • Deze twee pigmenten zorgen ervoor dat wij een grote variatie aan oogkleuren kunnen zien.
    • Het pointed (albino) gen werkt op de voorste laag, waardoor er geen pigment meer wordt aangemaakt. De onderste laag schijnt nu door de bovenste laag en wij zien de typische blauwe oogkleur.
    • Het sepia gen (zwakke albino invloed) heeft maar weinig invloed op de hoeveelheid pigment in de voorste laag. De koper kleur zal enkel tot geel worden afgezwakt.
    • Bij de mink heeft het albino gen iets meer invloed op de pigment aanmaak in de voorste laag, maar minder invloed dan bij de sepia. Hierdoor schijnt de blauwe kleur van de achterste laag door de gele pigment laag van de voorste laag heen. Wij nemen de kleur aquamarijn waar.

Toegestane kleuren, aftekeningen en patronen voor de Mink en Sepia Ragdoll

Wanneer we willen weten welke kleuren, aftekeningen en patronen de Mink en Sepia Ragdoll voorkomen moeten we kijken naar de rasstandaard van de Pointed Ragdoll, omdat deze gelijk zijn.

Waar komen de sepia en de Mink vandaan binnen de Ragdoll?

De geschiedenis rondom de Ragdoll is met veel vraagtekens omhuld. We weten zeker dat de Ragdoll een hybride ras is die ontstaan is uit verschillende rassen. Ook zijn we zeker dat 4 katten een grote rol speelden in de foundations van de Ragdoll.

  • Poes Josephine, die als witte Angora-achtige omschreven is.
  • Kater Beauty, waar niemand van weet hoe die eruit ziet.

Josephine en beauty zijn de ouders van twee katers die nu grondlegger zijn van de Pointed, Mink en Sepia Ragdoll.

  • Zoon, genaamd Blacky, een zwarte pers-achtige kat.
  • Zoon, genaamd Warbucks, een birmaan-achtige kater.

Josephine kreeg verschillende nesten met Blacky en met Warbucks.

Beide katers gaven met Josephine mislukte Bi-colors en bruine zwarte kittens.

Deze zwart bruine kittens zijn het bewijs dat het chocolade gen in de pointed zit en dit gen moet afkomstig zijn van een Burmees-achtige. Via deze Burmees-achtige is het Sepia gen in de Ragdoll gekomen.

Toegestane kleuren

  • Seal;
  • Choco;
  • Blue;
  • Lilac;
  • Red;
  • Cream.

Toegestane aftekeningen

  • Colour-pointed;
  • Mitted;
  • Bi-color.

Toegestane varianten

  • Tabby;
  • Tortie.
Fotoalbum Sepia Ragdoll Fotoalbum Mink Ragdoll
Mauws en Mimi - Sepia Ragdoll Mauws en Mimi - Mink Ragdoll

De teksten op deze website mogen niet zonder toestemming gedupliceerd of gebruikt worden! Er mag wel een verwijzende link opgenomen worden naar dit artikel.

Delen: