10 praktische tips voor een fitte én blije kat

Algemeen, Informatief 0 reacties 13 december 2017

Een gezonde kat die goed in haar vel zit, dat willen we allemaal voor ons huisdier. Maar hoe pak je dat aan? Met deze 10 tips maak je je kat blij, en dat werkt aanstekelijk!

1. Samen video’s kijken

Kittens kunnen beelden op televisie aandachtig volgen, maar oudere katten negeren de tv meestal. Met speciale video’s voor katten krijg je zelfs de meest verstokte bankzitter in beweging. Op YouTube zijn allerlei filmpjes te vinden ‘for cats’, met close-ups van vogels en eekhoorns. Speel eens een video af voor je kat en kijk hoe ze zich snel focust en het beeldscherm belaagt. Jachtplezier voor binnenshuis!

2. Kattengras om aan te knabbelen

Veel katten houden ervan om aan planten en bloemen te knagen. Ze vinden het lekker of halen er voedingsstoffen uit. Speciaal kattengras is ideaal voor binnenkatten. De sprietjes hebben weinig onderhoud nodig en zien er ook leuk uit in een kleurige pot. Je kat zal er elke dag speciaal naartoe lopen voor wat frisse hapjes groen. Als bijkomend voordeel laat ze de overige planten met rust.

3. Een vast eetmoment

In de natuur eten katten wanneer ze een prooi hebben gevangen. Bij mensen thuis kunnen ze vaak de hele dag door wat brokjes eten als ze trek hebben, maar een vast eetmoment maakt katten erg gelukkig. Ze zijn dol op een feestmaaltijd en de geur en smaak van zachte brokjes geeft ze een fijn gevoel bij het eten. Een product dat hier ideaal op inspeelt is WHISKAS® Casserole . Deze onweerstaanbare maaltijd bevat sappige & malse stukjes, dankzij haar unieke bereidingswijze.

Dit zijn sappige brokjes met een heerlijke natuurlijke structuur. Maar liefst 97% van de deelnemers uit het testpanel* van WHISKAS® geeft aan dat de stukjes in de voeding er mals uitzien. De stukjes zijn daarnaast groter dan die in vergelijkbaar kattenvoer en daarmee zijn ze aantrekkelijker voor katten. Verpakt in handige maaltijdzakjes biedt WHISKAS® Casserole je kat alle voedingsstoffen die hij nodig heeft om fit te blijven. Ook bevat het minder calorieën dan veel andere soorten kattenvoer. Lekker eten mag namelijk niet tot overgewicht leiden.
Veel katten zijn kieskeurige eters, maar ze houden ook van variatie. Daarom is WHISKAS® Casserole beschikbaar in meerdere smaken, zoals vlees, vis en gevogelte. De maaltijdzakjes zijn nu verkrijgbaar voor volwassen katten (1-7 jaar) en oudere katten boven de 7 jaar.

4. Genieten van het borstelen

Hoewel katten hun vacht zelf prima kunnen verzorgen, genieten ze vaak ook van een borstelbeurt. Daarvoor kun je een speciale kattenborstel gebruiken of eentje met antiklit-werking voor mensen, zoals een Tangle Teezer.
Begin bij het kopje en borstel met lange, zachte halen de bovenkant en zijkant van je kat. De onderkant en achterzijde vinden ze minder leuk, pak dat heel voorzichtig aan en zorg voor zachte druk om de gevoelige kattenhuid te ontzien. Hoor hoe je kat gaat spinnen en geniet van haar glanzende, ontwarde haren.

5. Kom in beweging

Sommige katten zijn de hele dag druk bezig met van alles, andere liggen liever te soezen op een warm plekje. Net als mensen hebben katten ook motivatie nodig om te bewegen. En dan het liefst in de vorm van spelen met het baasje. Trek de aandacht van je kat met een speeltje dat ze leuk vindt, en geef niet te snel op. 15 minuten spelen per dag geeft je kat voldoende beweging en houdt haar actief.

6. Samen smikkelen

Brokjes en natvoer geven je kat alles wat ze nodig heeft voor een goede gezondheid en een mooie vacht. Maar een snoepje op zijn tijd maakt je kat ook erg blij. Gebruik snoepjes bijvoorbeeld om ze te belonen als ze doet wat je vraagt, zoals binnenkomen als je roept. Komt je kat aanrennen als je schudt met haar bakje snoepjes? Gebruik dat dan om haar bijvoorbeeld ’s avonds naar binnen te lokken.

7. De hoogte in

Katten vinden het leuk om in bomen te klimmen en vanuit de hoogte alles en iedereen te bekijken. Buiten kan dit gemakkelijk, maar katten binnenshuis kunnen er ook behoefte aan hebben. Een boom zet je niet snel neer in de huiskamer, maar als er een kast of een hoge krabpaal is waar je kat op kan zitten, geef je haar een fijn plekje om alles in de gaten te houden.

8. Naar buiten

Heb je een tuin? Laat je kat dan buiten de omgeving verkennen en onderzoeken. In sommige buurten is het aan te raden je kat in je eigen tuin te houden, elders is het veilig genoeg om haar de hele buurt als territorium te geven. Ook katten in appartementen hebben behoefte aan ‘buiten’, in de vorm van een vensterbank of balkon om overzicht te houden op de omgeving.

9. Lekker drinken

Drinkt jouw kat graag uit de kraan, of negeert ze de bakjes met water en likt hij het liefst plasjes in de tuin op? Zorg dat er altijd voldoende mogelijkheden zijn om te drinken en ververs het water in de bakjes om de dag. Een kattenfontein is ideaal voor moeilijke drinkers, deze apparaten zorgen voor vers stromend water dat je niet elke dag hoeft bij te vullen.

10. Pak de blaadjes

Achter opwaaiende blaadjes aanrennen en ze ‘vangen’: voor veel katten is het een opwindende bezigheid in de herfst. Heb je een tuin en staat er een briesje in het najaar? Geef je kat dan alle ruimte om op jacht te gaan naar afvallende bladeren. Je kat komt in beweging en zelf hoef je er niets voor te doen!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met WHISKAS® Casserole

* https://www.hettestpanel.nl/testpanels/testresultaten-whiskas-casserole/

Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Gebitscontrole en inenting van Jesper
Astrid verliest 20 katten bij verwoestende brand
Soorten kattenallergie
Delen:

Comments

Er zijn nog geen reacties. Laat als eerste een reactie achter.Controle *