10 tips voor een gelukkige kat

Informatief 0 reacties 4 maart 2020

Vraag jij je wel eens af of jouw kat echt gelukkig is? Als jij onze 10 tips voor een gelukkige kat al toepast zit je wel snor.

Tip 1: Correcte plaatsing van de etensbak en waterkom/ waterfontein

Plaats de etensbak  en waterkom/ waterfontein niet naast de kattenbak. Niemand vindt het fijn om naast de wc te eten en te drinken, zo katten ook niet.
Ook vinden katten het niet fijn om de etensbak naast het drinken te hebben staan. Van oorsprong eten katten niet graag bij de plaats waar ze ook eten.
Meerdere plekken in het huis om water te drinken is de meest ideale situatie. Zo zorg je ervoor dat katten altijd gehydrateerd blijven.

Tip 2: Zorg voor goede kattenbakhygiëne

Verschoon de kattenbak regelmatig en zet deze op een rustige plaats in het huis, zodat de kat rustig zijn behoefte kan doen. Katten zijn op de kattenbak op hun kwetsbaarst en moeten zich veilig voelen. Goede kattenbakhygiëne voorkomt ook dat katten hun behoeftes ophouden en dat zij hierdoor fysieke problemen krijgen. Ook voorkom je hiermee dat katten hun behoefte buiten de kattenbak gaan doen.

Tip 3: Een stevige (liefst hoge) krabpaal op een prettig plekje in huis

Katten houden van hoge plekjes, waar zij zich kunnen terugtrekken, veilig voelen en goed uitzicht over de situatie hebben. Ook verzorgen zij hun nagels door aan aan krabpaal te krabben. Wanneer de krabpaal wordt geplaatst op een plek waar de kat normaal niet komt zal deze niet gebruikt worden door de kat. Plaats een krabpaal langs een wandelroute van de kat of bij de slaapplek van de kat.

Tip 4: Zorg voor een speelmaatje

Katten zijn hele sociale dieren en hebben sterk de behoefte aan contact met andere katten. Wanneer je een kitten in huis haalt kun je het beste twee kittens uit hetzelfde nest nemen. De kittens zijn dan al aan elkaar gewend en gehecht. Bij volwassen katten kun je het beste twee katten bij elkaar zetten die het duidelijk goed met elkaar opschieten.  Als je al een kat hebt kun je het beste een kat zoeken die goed bij het karakter past van de kat die je al in huis hebt.
Jonge, speelse katten vaak stresserend voor oude katten en zal een luie, rustige kat niet gelukkig zijn met een actieve kat. Houd er wel rekening mee dat een kat die jarenlang alleen is geweest, misschien niet zit te wachten op een nieuwe huisgenoot. Zet nooit twee onbekende katten zomaar bij elkaar, maar introduceer ze geleidelijk. Zorg dat elke kat zijn eigen kattenspullen heeft, plus één extra. Dit geldt voor alle toebehoren zoals kattenbakken, eetbakjes, speeltjes,…

Kattenblog Mauws.nl - 10 tips voor een gelukkige kat

Bo en Mila hebben elkaar helemaal gevonden als maatjes

Tip 5:  Steriliseer/castreer de kat

Het kattenoverschot is wereldwijd erg groot. Daarom is het verstandig om de kat te laten helpen. Hiermee verklein je ook dat je kat gemeenschap gaat hebben met een andere kat en hierbij een dodelijke kattenziekte oploopt, zoals o.a. kattenaids en leucose. Bij poezen vermijdt je op die manier ook baarmoederontstekingen en verlaagt de kans op melkkliertumoren. Katers blijven na hun castratie dichter bij huis en sproeien niet meer. Sterilisatie/castratie vindt bij voorkeur al plaats op jonge leeftijd (vanaf 8 weken). Zeker voordat de poes krols wordt en voordat de kater begint met sproeien. Steriliseren/castreren voor de 6 maanden is ook diervriendelijker, omdat hiermee de start van de hormonale/seksuele ontwikkeling wordt voorkomen.

Tip 6: Accepteer het karakter van je kat

Net als bij mensen verschilt iedere kat in karakter. De één is een echte knuffelaar en de ander wilt niet eens opgepakt worden. Een kat kan zijn karakter niet veranderen. Sommige mensen denken dat kittens nog wel naar onze hand te zetten zijn, maar de realiteit is dat het karakter van de kat niet verandert. Wanneer een kitten te vroeg van de moeder wordt weggenomen heeft men eerder meer kans op een angstige kat dan op een schootkat. Als je zeker wilt zijn dat een kat een bepaalde eigenschap bezit kun je het beste een volwassen kat in huis halen. Het belangrijkste is om te respecteren wanneer de kat van je wegloopt en dus niet opgepakt wilt worden. Ook een kat heeft af en toe me-time nodig en geeft dat op deze manier aan.

Kattenblog Mauws.nl - 10 tips voor een gelukkige kat

Tip 7: Laat een kitten minimaal 16 weken bij de moeder blijven

In de natuur stuurt een moederpoes haar kittens pas vanaf 16 weken de natuur in. Sterker nog; dit gebeurt alleen als er te weinig voedsel is om de kittens te kunnen voeden, anders blijven de kittens nog veel langer bij de moederpoes. Kittens te vroeg weghalen vergroot de kans op latere gedragsproblemen. Kittens leren tussen de 8 en 16 weken wat het betekent om een kat te zijn. Als een kat in deze periode niet samen is met een andere kat is de kat sociaal gehandicapt, vaak angstig en onzeker. Dit kan gedragsproblemen veroorzaken op latere leeftijd.

Tip 8: Straf je kat niet

Een kat uit zich op een bepaalde manier om je iets duidelijk te maken. Straffen is niet de oplossing… Het is belangrijk erachter te komen wáárom een kat bepaalde dingen doet. Alleen dan kun je het achterliggende probleem op te lossen. Straffen werkt meestal averechts. Katten worden er angstig van waardoor het probleem verergert. Weet je het echt niet meer? Neem dan eens contact op met een dierentarts om een medische oorzaak uit te sluiten. Mocht er geen medische oorzaak zijn, maar kom je er toch niet uit? Neem dan eens contact op met een gediplomeerde kattengedragsdeskundige. Zij zijn heel katvriendelijk en kan je helpen om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Soms is het iets heel simpels; de krabpaal of de kattenbak staat op een verkeerde plek.

Tip 9: Goede medische verzorging

Goede medische verzorging begint bij een jaarlijks bezoekje aan de dierenarts. De dierenarts doet een onderzoekje waarmee kwaaltjes vroegtijdig gesignaleerd kunnen worden. Zorg er ook voor dat de vaccinaties tijdig herhaald worden. Dat dit alleen voor buitenkatten geldt is een fabel. Ook voor binnenkatten zijn vaccinaties belangrijk. Vier keer per jaar ontwormen en de kat vrijhouden van vlooien en teken zijn heel belangrijk voor de gezondheid van de kat. Ga met gedragsproblemen, verandering in gedrag of ziekte altijd met je kat langs de dierenarts  Onthou dat katten lang kunnen verbergen dat ze ziek zijn, dus als de kat ziek toont, is ze doorgaans ernstig ziek en is een dierenartsbezoek zeker noodzakelijk. Hoe je pijn bij een kat kunt herkennen kun je in dit artikel teruglezen.

Tip 10: Laat de kat chippen

Katten zijn nieuwsgierige dieren en kunnen zo ver van huis belanden. Een halsband en adreskoker kunnen ze kwijtraken  Door de kat te chippen en te registreren wordt het makkelijker om weer herenigd te worden met je kat. Mocht je kat toch vermist zijn: kun je in dit artikel tips teruglezen hoe je je kat terug kunt vinden.

Deel dit artikel met je kattenvrienden zodat iedereen op de hoogte is. Op naar nog meer gelukkige katten!

 

Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Gebitscontrole en inenting van Jesper
Giftige tuinplanten voor katten
Tips om je kat zindelijk te maken!
Delen:

Comments

Er zijn nog geen reacties. Laat als eerste een reactie achter.



Controle *