Allergisch voor katten

Informatief 0 reacties 27 maart 2020

Het leek mij vroeger het allerergste wat mij kon overkomen… zelf allergisch worden voor katten, een partner vinden die allergisch was voor katten of een kindje krijgen met een kattenallergie. Hoe vaak komt een kattenallergie voor? Waardoor wordt de allergische reactie veroorzaakt?  Wat zijn de symptomen van een kattenallergie? Wat kun je tegen een kattenallergie doen? Je leest het in onze blog.

Hoeveel mensen zijn allergisch voor katten?

Wereldwijd is 1 op de 10 mensen allergisch voor huisdieren, waarbij katten de meeste heftige reacties veroorzaken. Een kattenallergie komt twee maal zoveel voor als een hondenallergie.

Wat veroorzaakt de allergie voor katten?

In tegenstelling wat mensen denken komt de allergie niet van de kattenharen zelf. Het wordt veroorzaakt door een tweetal eiwitten. Fel d 1 en Fel d 4, maar wat houden deze twee eiwitten nou in? Fel d 4 wordt afgescheiden door het speeksel, urine en ontlasting van de kat. Het komt op de vacht terecht wanneer de kat zichzelf wast. Fel d 1 is het andere eiwit wat de allergie verspreidt en wordt uitgescheiden door de talgklieren van de kat. Op deze manier komt het ook weer op de vacht van de kat terecht. Op het moment dat de kat haren en huidschilvers verliest verspreidt het zich door de ruimte.

De allergische reactie

Op het moment dat iemand een allergische reactie heeft door katten betekent dit dat die persoon een overgevoeig immuunsysteem heeft. Ongeschuldigde dingen zoals huidschilvers worden aangezien als gevaarlijk, waardoor er een reactie in het lichaam optreedt als tegenaanval.

Indirecte allergie

Het kan ook zijn dat iemand niet allergisch voor katten is, maar voor de pollen die een kat per ongeluk in de vacht meebrengt van buiten.

Wanneer uit een kattenallergie zich?

De symptomen kunnen binnen een paar minuten optreden, maar ook na een paar uur.

Symptomen van een kattenallergie

De symptomen van een kattenallergie zijn uiteenlopend. De meest voorkomende symptomen van een kattenallergie zijn:

– hoesten;
– loopneus;
– rode ogen;
– uitslag.

Kattenallergie bij kinderen

Sommige wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat wanneer een kat in het eerste levensjaar blootgesteld wordt aan een kat de kans op kattenallergie verkleind. Echter zijn er ook onderzoeken die dit tegenspreken.

Hypo-allergene katten

Bestaan er katten waar je geen allergische reactie van krijgt? Laten we voorop stellen dat alle katten de twee eiwitten produceren, waardoor de allergie optreedt. Ongecastreerde katers produceren de grootste hoeveelheid eiwitten en poezen het minst.

Het is een fabel dat naaktkatten geen allergische reactie veroorzaken. Omdat de allergie niet veroorzaakt wordt door de haren heeft het dan ook geen nut om een Sphynx of Rex (naaktkatten) aan te schaffen.

Er zijn mensen die beweren dat de Siberische boskat minder allergische reacties veroorzaken doordat zij twee genen missen die het Fel d 1 eiwit coderen.
Echter is dit geen garantie dat je geen allergische reactie krijgt, dus altijd even testen voordat je een Siberische boskat in huis neemt 😉

Er is van alles te koop op de markt; van anti-histamines tot neussprays. Ook is het mogelijk om immunotherapie te ondergaan. Het is ook belangrijk om de omgeving schoon te houden.

– Blijf zoveel mogelijk van de kat af;
– Laat de kat niet bij je op de slaapkamer slapen;
– Kies voor gladde vloeren die goed schoon te maken zijn;
– Gebruik een HEPA-filter voor je stofzuiger;
– Gebruik een luchtreiniger met HEPA-filter;
– Gebruikte materialen en je huisdier makkelijk kunt reinigen.

Kattenblog Mauws.nl - allergisch voor katten

Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Veel gemaakte fouten bij het chippen van de kat
Loslopende katten binnenkort verboden
Kat mee op vakantie?
Delen:

Comments

Er zijn nog geen reacties. Laat als eerste een reactie achter.Controle *