Eikenprocessierups ook gevaarlijk voor de kat!

Informatief 0 reacties 9 juli 2019

De eikenprocessierups is momenteel een groot probleem in Nederland. Er komen nog steeds dagelijks vele meldingen bij gemeentes binnen waar de eikenprocessierups aangetroffen is. Echter is er nog geen landelijk protocol om de eikenprocessierups te bestrijden. Bij mensen veroorzaakt de rups irritaties, jeuk, ontstoken ogen, koorts en zelfs longontsteking. De eikenprocessierups is niet alleen gevaarlijk voor de mens; de eikenprocessierups is ook gevaarlijk voor de kat en kan zelfs dodelijk zijn.

Het gevaar van de eikenprocessierups

Het gevaar van de eikenprocessierups schuilt in de aanwezigheid van de vele kleine brandharen op de rups. De brandharen zijn ongeveer 0,2 tot 0,3 millimeter lang. De brandharen zijn pijlvormig met weerhaakjes, die gemakkelijk de huid, ogen en bovenste luchtwegen kunnen binnendringen.

Door de hoge temperaturen van de afgelopen weken hebben veel eikenprocessierupsen hun nesten verplaatst naar de voet van de eikenboom.

Eikenprocessierups ook gevaarlijk voor de kat!

Katten vinden de bewegende beestjes interessant en proberen de beestjes te vangen en ermee te spelen. Ook klimmen katten graag in bomen. Hierdoor komen katten ook in aanraking met de rupsen.

Welke klachten geven de eikenprocessierupsen bij de kat?

  • braken;
  • zwellen van de tong;
  • blaren in de bek;
  • kwijlen.

De katten wrijven heftig met de poot over de snuit en ze gaan met hun lichaam over de grond schuren tegen de jeuk.

Wat kan je doen?

Indien je één van de beschreven signalen ziet bij je kat moet je geen enkel risico nemen en naar de dierenarts gaan. De toestand van de kat kan ineens verslechteren. De dierenarts kan een injectie toedienen om de allergische reactie af te laten nemen. Zo voorkom je dat de kat zich helemaal kapot krapt, zijn hele bek beschadigt of zelfs overlijdt.

Eikenprocessierups is ook gevaarlijk voor de kat

Foto: Marcel van Dorst

 

Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Gevaren in en rondom huis voor katten en kittens
Veel gemaakte fouten bij het chippen van de kat
Hoe laat ik mijn kat wennen aan kammen?
Delen:

Comments

Er zijn nog geen reacties. Laat als eerste een reactie achter.Controle *