Vuurwerkangst bij katten (tips)

Algemeen, Amusement, Informatief 2 reacties 8 december 2017

De feestmaand is in volle gang en we kunnen bijna het jaar weer afsluiten. De tijd om alle liefdevolle herinneringen van het afgelopen jaar op te halen, maar ook de tijd van het vuurwerk. Helaas gaat dit gepaard met vuurwerkangst bij katten, iets waar we niet omheen kunnen. Wij geven graag wat tips tegen vuurwerkangst bij katten.

Tips tegen vuurwerkangst

Vuurwerk is leuk voor mensen, maar de meeste huisdieren zijn bang voor vuurwerk. De knallen zijn hard en komen vaak onverwachts. De harde knallen en lichtflitsen kunnen zorgen voor veel angst en paniek bij katten. Toch zijn er een paar dingen die je kan doen om het je kat zo aangenaam mogelijk te maken. Hieronder de 5 beste tips op een rijtje:

1. Zet de radio of TV aan, dit zorgt voor een vertrouwd geluid en afleiding.  Dit kalmeert de kat en geeft een geruster gevoel.

2. Laat katten en andere huisdieren op oudjaarsdag niet naar buiten gaan. Nog beter: hou ze een paar dagen ervoor al binnen. Houd ramen en deuren goed gesloten zodat ze toch niet alsnog weg kunnen glippen op een onbewaakt moment.

3. Zorg ervoor dat de kat een veilig en beschut plekje in huis kan opzoeken. Laat tussendeuren open, zodat ze zelf een plekje kunnen uitzoeken wat geborgenheid biedt.

4. Wees relaxt: wanneer jij ontspannen bent voelt de kat dit en zal het zich er gemakkelijker bij voelen dan wanneer jij ook in paniek raakt.

5.  Troost je kat als die bang is. Er zijn mensen die beweren dat je er beter geen aandacht aan kan besteden omdat het de angst zou aanwakkeren, maar hier zijn wij het niet mee eens. Geborgenheid bieden is wat een kat nodig heeft. Zich veilig voelen, dichtbij het baasje.

6.  Sluit de gordijnen zodat de katten de lichtflitsen niet zien.

7. Zet etensbakjes en drinkbakjes niet bij een raam, maar op een rustig plekje. Ver weg van de knallen.

8. Koop Feliway. Feliway is een spray dat feromonen afgeeft. De kat voelt ervaart hierdoor een prettig gevoel.

Conclusie. Het beste is om je niet anders te gedragen dan anders, niet vaker oppakken dan anders en je kat gewoon lekker zijn gang laten gaan. Zorg dat je kat naar een veilig plekje kan en dat het eten en drinken makkelijk toegankelijk is.

Vuurwerk

Vuurwerk

Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Cat’s Meow kattenspeeltje
5 gevaren voor een kat tijdens de kerstperiode
Pluspunten van het ras Ragdoll
Delen:

CommentsControle *