Hoe laat je een kat wennen aan een baby?

Informatief 0 reacties 7 maart 2016

Gezinsuitbreiding betekent een hele verandering binnen het gezin, dus ook erg wennen voor de kat. Zijn er plekken waar de kat straks niet meer mag komen? Komen de krabpaal en kattenbak straks ergens anders te staan? Hoe ga je hier mee om? En hoe zorg je ervoor dat je kat zich niet achtergesteld gaat voelen en hierdoor ongewenst gedrag gaat vertonen? Stap voor stap alle veranderingen doorvoeren is het beste voor de kat. Ik kreeg veel tips die ik graag met jullie deel. Ik ben heel benieuwd of jullie je hierin herkennen of dat je het totaal anders hebt aangepakt.

Babygeuren

Een Baby brengt veel nieuwe geurtjes in huis, zowel vieze geurtjes van een luier, maar ook (voor ons) lekkere geurtjes zoals de geur van Zwitsal en andere babygeurtjes. Als je de kat voor de bevalling al aan deze geuren laat ruiken, is de omschakeling na de bevalling niet zo groot meer. De kat is dan immers al gewend aan deze geurtjes.

Babygeluiden

Babygeluiden kunnen nogal angstaanjagend zijn voor katten. Katten kunnen er bang van worden en zichzelf terugtrekken. Door ruim voor de bevalling de kat te laten wennen aan de nieuwe geluiden kan je dit voorkomen. Op Youtube kan je diverse babygeluiden beluisteren met je kat. Begin met een laag volume en zet het steeds wat harder.

Babykamer verboden terrein?

Mag de kat straks niet op de babykamer komen? Begin dan ruim van te voren de kat hieraan te laten wennen. Doe de babykamer al weken voor de bevalling op slot en zorg ervoor dat de kat niet op de babykamer kan komen.

De eerste ontmoeting

De eerste ontmoeting tussen de kat en de baby is erg belangrijk. Laat je kat rustig wennen aan de baby en forceer niets. Negeer negatief gedrag van de kat. Als de kat er niets van wilt weten, moet je hem absoluut niet dwingen. Als die weg wilt rennen, vooral niet tegenhouden. Katten zijn over het algemeen vrij nieuwsgierig en zal vanzelf wel een keer komen kijken. Dit goede gedrag belonen met een snoepje of iets lekkers werkt positief mee voor de kat. Hierdoor zal de kat de komst van de baby als positief ervaren.

Jaloezie voorkomen

Zodra er een baby in de familie is gekomen is het logisch dat daar alle prioriteit ligt. Het is in het begin voor iedere kersverse ouder wennen. Wennen aan de nieuwe gezinssituatie en alle bijkomende veranderingen. Het is belangrijk de kat zoveel mogelijk bij de veranderingen te betrekken. Hierdoor voorkom je dat de kat zich achtergesteld voelt en jaloers wordt op de baby.

Kraambezoek

Kraambezoek betekent veel bezoek om je prachtige baby te komen bewonderen. De kat kan dit niet altijd als prettig ervaren. Het kan soms druk en chaotisch zijn. De kat wordt uit zijn oorspronkelijke ritme gehaald worden.
Om de kat aan het bezoek te laten wennen kan je bij binnenkomst het bezoek de kat wat snoepjes of iets anders lekkers laten geven.
Mocht je kat liever een rustig plekje opzoeken, houd de kat dan niet tegen en gun hem de rust die hij nodig heeft. Geef de kat op een rustiger moment voldoende aandacht.

Hoe hebben jullie je kat(ten) laten wennen aan de komst van een baby? En hebben jullie de kat en de baby aan elkaar laten wennen? Herkennen jullie je in dit bericht? Of heb je het totaal anders aangepakt?

Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Gevaarlijke situaties in huis voor de kat
Gevaren in en rondom huis voor katten en kittens
Noodsticker hulpdiensten katten
Delen:

Comments

Er zijn nog geen reacties. Laat als eerste een reactie achter.Controle *