De levensfasen van een kat en de behoefte die daar bijhoren

Algemeen, Informatief, Tips 9 reacties 8 maart 2017

Eerder schreef ik al een keer een blog over de leeftijd van de kat in mensenjaren. In dit blogartikel kon je al zien dat een kat verschillende fases meemaakt in zijn leven. De levensfases laten zien hoe een kitten uitgroeit tot een bejaarde kat. Om je een idee te geven: Een bejaarde kat van 15 jaar oud staat gelijk aan een 75-jarige mens. Door de fysieke veranderingen die de kat doormaakt, verandert bij iedere levensfase ook zijn voedingsbehoefte. Een kitten heeft dus andere voeding nodig dan een volwassen of bejaarde kat. Daarom is het van groot belang de voeding af te stemmen op de fase waarin jouw kat zich bevindt.

De levensfasen van een kat en de behoefte die daar bijhoren

Wanneer we de levensfasen onder de loep nemen, zien we dat de kat 3 verschillende levensfasen doorloopt, namelijk:

 1. Kitten;
 2. Volwassen;
 3. Bejaard.

Kitten

In de eerste levensfase waarin de kat nog een klein, lief en rebels kittentje is, groeit hij snel. Daarom is het belangrijk om hem de juiste bouwstoffen aan te reiken en dus te kiezen voor de voeding die hij van nature nodig heeft. Zo zijn vitamines en mineralen belangrijk voor goed zicht, de groei van botten, sterke tanden en een gezonde stofwisseling. Daarnaast zijn, net als bij mensen, koolhydraten, eiwitten en vetten onmisbaar. Of jouw kitten toehapt en het voer lekker vindt is natuurlijk afhankelijk van smaakvoorkeuren, maar heeft ook te maken met het formaat. Kittens hebben namelijk behoefte aan kleinere brokjes om gemakkelijker te kunnen eten. De brokjes van Whiskas zijn hapklaar voor kittens vanwege het kleinere formaat en bevat tevens alles voor een gezonde groei.

Naast het geven van voeding die bijdraagt aan een goede ontwikkeling, is het in deze periode raadzaam om met een kitten naar de dierenarts te gaan voor een controle. Op deze manier maakt je kitten kennis met de dierenarts en kan de arts de kitten nakijken op eventuele geboorteafwijkingen en voorzien van de verplichte vaccinaties. Goed om te weten: na 9 en 12 weken krijgt de kitten zijn eerste vaccinaties. Vervolgens volgt de jaarlijkse controle waarin de dierenarts onder andere de boostervaccinatie toedient.  Daarnaast is het vanaf 5 maanden niet gek om na te denken over het steriliseren of castreren van jouw kitten. Vanaf deze leeftijd ontwikkelt jouw kleine poes of kater namelijk voortplantingsdrang. Wil je een nestje of bijkomend gedrag zoals luid roepen of sproeien voor territoriumafbakening voorkomen? Dan kun je een afspraak maken bij de dierenarts. En geen zorgen hoor! Je dierenarts heeft al vele malen sterilisaties en castraties uitgevoerd.

Volwassen

Vanaf 1 jaar is jouw kat zowel fysiek als mentaal uitgeroeid tot een volwassen kat en verkeert zij meestal in gezonde en actieve staat. Om haar gezond te houden is het belangrijk dat ze de juiste verzorging krijgt. Daarmee doel ik niet alleen op een fijne slaapplaats, de jaarlijkse controle bij de dierenarts en een kambeurt op z’n tijd, maar ook op voldoende beweging en de juiste voeding. Dierenonderzoekscentrum Waltham doet continue onderzoek samen met Whiskas naar de behoeften van katten gedurende hun leven. Whiskas heeft haar voer verbeterd en volledig aangepast aan wat katten van nature nodig hebben en lekker vinden. Voor de volwassen kat heeft Whiskas voer met extra omega 6-vetzuren en zink voor een gezonde vacht en huid. Hoewel het voer precies is afgestemd op de hoeveelheid energie die jouw kat nodig heeft, is het belangrijk om naar de portieverhouding op de verpakking van het voer te kijken. Zo zorg je ervoor dat je kat een gezond gewicht behoudt.

Een kat verzorgt zichzelf als de beste. Een likje hier, een likje daar. Waarschijnlijk zal je het vrijwel direct opmerken wanneer je kat zich niet goed voelt. De gezondheid van katten is namelijk grotendeels af te lezen van hun vacht. De vacht hoort er glanzend en vrij van schilfers uit te zien. Zie je veranderingen? Neem het dan vooral serieus en breng een bezoekje aan de dierenarts. De arts zal je kat onder ogen nemen en bekijken waar de oorzaak ligt.

Bejaard

En dan volgt er de fase waarin jouw kat dat ene warme plekje bij de verwarming ineens een stuk interessanter vindt dan die vissen in de buitenvijver. Vanaf 7 jaar heeft jouw kat extra aandacht nodig. Ze wordt immers een jaartje ouder en gebreken komen met de jaren. Dat geldt voor mensen, maar ook voor katten. Veelvoorkomende problemen bij de wat oudere katten hebben te maken met de nieren, de schildklier of de gewrichten. Het is daarom goed om attent te zijn op eventuele problemen zodat je er op tijd bij bent. Zo kan een bejaarde kat soms minder gaan drinken waardoor hij uitgedroogd of verstopt kan raken. Een waterfonteintje kan dan helpen om de kat te stimuleren om te drinken. Ook een verminderde eetlust komt veel voor. Belangrijk is dan dat je op zoek gaat naar voer speciaal voor katten die al een dagje ouder zijn. Neem het voer dat Whiskas heeft ontwikkelt samen met Waltham. Dit voer is samengesteld om haar organen vitaal te houden, haar natuurlijke afweersysteem te ondersteunen, haar zicht scherp te houden en te zorgen dat haar vacht glanzend en gezond blijft. En dat is nou precies dat beetje extra wat jouw oudere kat nodig heeft. Tip: Een regelmatig bezoekje aan de dierenarts kan ervoor zorgen dat ouderdomskwaaltjes tijdig worden opgespoord of voorkomen dat deze erger worden. Ook kunnen diverse aanpassingen aan de leefomgeving van de kat ervoor zorgen dat hij zich prettiger voelt en zichzelf beter kan redden. Bejaarde katten kunnen immers niet meer zo goed zien, horen en springen. Is jouw kat 15 jaar of ouder? Dan is dat een hele prestatie! In mensenjaren is de kat dan al ouder dan 75 jaar. Een geweldig mooie leeftijd dus voor een kat.

Alles uit het leven halen: De beste voeding per levensfase

De meest optimale voeding voor je kat verschilt dus sterk per levensfase. Wat een kitten nodig heeft, verschilt heel erg van wat een volwassen of een bejaarde kat nodig heeft. Daarom is het belangrijk dat de voeding die je geeft goed afgestemd is op de behoeftes van jouw kat. Met de vernieuwde voeding van Whiskas krijgt jouw kat precies wat hij van nature nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven. Het voer is namelijk verbeterd en volledig afgestemd op de levensfases die katten doorlopen. Dit zodat je kat alle essentiële voedingstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft, of hij nu kitten, volwassen of bejaard is.

Ben jij nieuwsgierig geworden naar het vernieuwde droogvoer? Vraag hier een gratis proefpakket aan, speciaal aangepast aan de levensfase van jouw kat.De levensfasen van een kat en de behoefte die daar bijhoren

Dit artikel is in samenwerking met Whiskas

Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Astrid verliest 20 katten bij verwoestende brand
Drinkfonteinen voor de kat in de aanbieding
Voeding uitzoeken voor je kitten? Hier moet je rekening mee houden
Delen:

Comments

 • Gratis is altijd goed:). hoe lang duurt het voordat ik het pakket thuis heb?

  • Hallo Henk, Wat leuk dat je interesse hebt in het gratis proefpakketje. Op de website van Whiskas is de lezen dat het gratis proefpakketje binnen 3 weken bij je thuis bezorgd wordt. Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Groetjes Team Mauws.

 • Interessant om te lezen wat een kat per levensfase nodig heeft.

 • Hoe kun je een proefpakketje aanvragen?

 • Keppeltje&Fleurtje

  Onze poezen zijn afgelopen Maandag allebei 18 jaar geworden. Een kater Keppeltje en een poes Fleurtje. Fleurtje staat bijna haar leven lang op nierziekte. En Keppeltje geef ik van alles. Tot voor kort kreeg hij Hill’s dentalcare. Nu ben ik blij als hij lekker eet en krijgt dus de ene keer nat voer de andere keer brokjes.

 • Interessant artikel! Wat ik naast goede voeding ook heb aangeschaft voor mijn kitten is een drinkfontein, omdat ik laatst een artikel had gelezen over hoe belangrijk de vochtinname van katten is. Eerlijk gezegd heb ik altijd gebruik gemaakt van een gewoon kommetje met water, maar dit schijnt dus niet genoeg te zijn. Dus heb ik toen der tijd een fontein aangeschaft, gemaakt van keramiek. Ik raad hem zeker aan!

  • Hallo Lisa, wat een mooie fontein zeg! De vochtinname is zeker belangrijk. Wij hebben voor M&M ook een drinkfontein.

   Ik heb de link trouwens verwijderd. Commerciële links zijn niet toegestaan op Mauws.nl. Mocht je willen adverteren is dit mogelijk door contact met mij op te nemen.Controle *