Ontwormen van de kat

Het leven van Mauws en Mimi, Informatief, Reviews 0 reacties 17 januari 2017

Over het belang van ontwormen van de kat zijn soms onduidelijkheden. Regelmatig hoor ik van mensen dat het overbodig is, want hem/haar kat heeft toch geen wormen. Wormen zie je niet altijd en het is heel erg belangrijk om een kitten/kat te ontwormen. In dit artikel leg ik uit waarom ontwormen zo belangrijk is, welk merk ontwormingskuur Mauws en Mimi krijgen en hoe wij het toedienen.

Waarom moet een kat ontwormd worden?

Er zijn meerdere redenen waarom een kitten/kat ontwormd moet worden. Een worminfectie is slecht voor de gezondheid van een kat. Een kat kan diverse klachten krijgen wanneer er een worminfectie ontstaat. De meest voorkomende klachten zijn: diarree, braken, oogproblemen, vermageren, jeuk aan de anus, doffe vacht en problemen met de organen.

Ontwormen is niet alleen belangrijk voor dieren, maar ook voor (kleine) kinderen. Katten doen graag hun behoeftes in de zandbak in de speeltuin. Kinderen die in de zandbak spelen krijgen vaak toch wat zand binnen doordat zij wel eens zand eten of zand in hun mond stoppen. Indien de uitwerpselen van een kat wormeitjes bevatten kunnen de kinderen hierdoor ermee in aanraking komen. Wormeitjes worden in verband gebracht met allergieën bij kinderen.

Hoe komt een kat aan wormen?

Katten die jagen op diertjes zoals vogels en muizen zijn bijna altijd besmet met een wormbesmetting, omdat de prooien die zij vangen ook besmet zijn met een wormbesmetting. Ook al eten ze de diertjes niet op kan het toch al voldoende zijn om besmet te raken.

Katten kunnen ook een worminfectie op diverse manieren oplopen door:

  • Het eten van rauw vlees en kadavers en
  • Het opeten van ontlasting van andere dieren.

Nu zul je misschien denken; mijn kat komt niet buiten, dus ik hoef ze niet te ontwormen… Maar zelfs katten die nooit buiten komen lopen de kans op worminfectie. Deze kunnen zij oplopen doordat u wormeitjes onder uw schoenzolen mee naar binnen neemt.

Wormen zijn niet altijd zichtbaar

Ik hoor het vaak; “ik hoef mijn kat niet te ontwormen, want ze hebben geen wormen. Ik zie nooit wormen in de ontlasting”. Op het moment dat je kat wormen poept of braakt is de besmetting al heel groot.

De larfjes kunnen op diverse plekken in het lichaam van de kat zitten zonder dat het zichtbaar is.
Vaak zie je ze pas als ze dood zijn, na een ontwormingskuur of wanneer de ontsmetting zo groot is dat de kat wormen braakt of uit poept.

In warmere landen, zoals Frankrijk, bestaat ook de hartworm. Deze wormen zitten in het hart van de kat en brengt veel schade toe aan de kat. Het is belangrijk als je op vakantie gaat naar het buitenland de kat goed te ontwormen, ruim voor vertrek. In sommige landen geldt een verplichting tot ontwormen van de kat voordat het dier mee op vakantie mag. In die gevallen is meestal een gezondheidsverklaring ook noodzakelijk.

Hoe vaak moet een kat ontwormd worden?

Een goed ontwormingsschema voor een kitten/kat is: bij 4 weken, 6 weken, 8 weken, 4 maanden, 6 maanden en daarna 4 keer per jaar.

Vooral bij kittens is het extra belangrijk om de ontwormingskuur toe te dienen. Besmetting van de spoelworm vindt plaats via de moedermelk. In de periode dat de moederpoes melk geeft aan de kittens is het belangrijk de moeder ook te ontwormen. Hiermee kan een ernstige worminfectie voorkomen worden. Een ernstige worminfectie kan de groei van een kitten ernstig vertragen.

Welk merk geven wij aan Mauws en Mimi?

Wij geven Mauws en Mimi Milbemax (van producent Novartis). Wij hebben hier prettige ervaringen mee.

Bijwerkingen van Milbemax

In de bijsluiter staat dat er in zeer zeldzame gevallen sprake kan zijn van bijwerkingen en dan met name bij katten die jong zijn. In die zeldzame gevallen is diarree, braken en spiertrillingen waargenomen.

Wij geven Milbemax al meer dan een jaar en wij hebben nog nooit bijwerkingen gezien bij Mauws en Mimi.

Hoeveel tabletten krijgen Mauws en Mimi per keer?

In de bijsluiter staat de volgende tabel voor de dosering:

Gewicht Tabletten
2 – 4 kg ½ tablet
>4 – 8 kg 1 tablet
>8 – 12 kg 1 ½ tablet

Mauws en Mimi wegen ongeveer 5 a 5,5 kilo, dus zij krijgen ieder 1 tablet.

Hoe zorgen wij ervoor dat Mauws en Mimi de ontwormingstabletten binnenkrijgen?

Het is de bedoeling dat de tabletten oraal (via de mond) gegeven worden. Dit mag met of net na wat eten. Wij kiezen ervoor om het met wat eten te geven.

Ik geef het met natvoer dat zij heel erg lekker vinden en ik zorg ervoor dat de poezen honger hebben. Dit doe ik door een paar uur van te voren de brokjes weg te zetten waar zij normaal altijd bij kunnen. Ze hebben dan voldoende honger en zullen het schaaltje met de ontwormingskuur en het eten in één keer opeten.

Ik prak met de bolle kant van een lepel de pil tot poeder en voeg daar wat natvoer aan toe. Dit roer ik door elkaar heen en geef ik aan de poezen. Ze smikkelen ervan alsof er niets doorheen zit.

Sommige katten lusten dan het voer niet meer, maar Mauws en Mimi eten het gelukkig helemaal op.

Milbemax in nu de aanbieding!

Mensen die mij kennen weten dat ik een echte koopjes jager ben. Ik heb de pilletjes dit keer bij Huisdierplein gekocht. De ontwormingskuur is daar nu in de aanbieding van € 26,50 voor € 15,89. In het doosje zitten 4 pillen.

Ik bestelde ze rond 21.30 uur en ik had ze de volgende ochtend al in huis. Het bestellen ging eenvoudig en een super snelle levering, kortom een top service!

Geven jullie de katten een ontwormingskuur? En welk merk geven jullie? Zijn jullie er tevreden over?

Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Ophalen van Mauws en Mimi!! - Het vervoeren van een kat
Cat’s Meow kattenspeeltje
Nog een zusje gevonden, Pien!!
Delen:

Comments

Er zijn nog geen reacties. Laat als eerste een reactie achter.Controle *