Tips om jouw binnenkat gelukkig te houden

Informatief 0 reacties 26 mei 2022

Wat heeft een binnenkat nodig om gelukkig te zijn en wat zijn de behoeften van een binnenkat? Wat maakt hem of haar nou écht gelukkig? Het waren vragen die door mijn hoofd heen schoten voordat wij Mauws en Mimi in huis namen. Wij kozen er bewust voor om Mauws en Mimi niet over straat te laten gaan, maar konden ze dan wel echt gelukkig zijn bij ons? Ik zocht het uit en ik heb de beste tips voor je op een rijtje gezet.

Een stevige krabpaal

Er is niets belangrijker voor je binnenkat dan een stevige krabpaal waar hij flink de nagels in kan zetten. Waar een buitenkat zijn nagels in een willekeurige boom kan planten zijn binnenkatten beperkt tot de middelen die zij in huis tot hen beschikking hebben.

Het is noodzakelijk dat de kat iets hebben waar ze goed de nageltjes in kunnen zetten. Op deze manier kunnen zij de nageltjes onderhouden en bijwerken. Als de kat dit niet kan doen zal hij op den duur last krijgen van zijn pootjes of hij gebruikt jouw mooie meubilair en/of gordijnen om zijn nagels aan te slijten.

Schone kattenbak

Een schone kattenbak hoort bij de primaire behoeftes van iedere kat, maar zeker bij een binnenkat. Een kat heeft een voorkeur voor een schoon toilet. Het is van belang om iedere dag de drolletjes uit de kattenbak te scheppen. Hierdoor blijft de kattenbak fris ruiken voor de kat, maar ook zeker voor jezelf. De kat zal de kattenbak dan met veel plezier blijven gebruiken.

Speelgoed

Het is heel belangrijk om te zorgen dat de kat genoeg kan spelen. Een kat bezit een sterk jachtinstinct en heeft van nature de behoefte om de energie kwijt te kunnen. Vooral een binnenkat kan zich gaan vervelen als hij niets te doen heeft. Met het gevolg dat de kat minder vrolijk wordt. Wijzelf worden immers ook niet vrolijk als we ons vervelen. Er zijn zelfs situaties waarin de kat spullen in huis gaat slopen uit verveling. Dit wil je natuurlijk niet!

Ook al denk je dat je genoeg speelt met je kat en dat hierdoor speeltjes overbodig zijn, ook als jij er niet bent is het belangrijk dat de kat zichzelf kan vermaken.

Speelgoed hoeft helemaal niet duur of ingewikkeld te zijn. Een simpel balletjes, muisje, wc-rolletje kan al voor veel plezier zorgen bij je kat.

Wil je toch alles uit de kast trekken? Er zijn voldoende speeltjes te koop waar je kat uren mee kan spelen, zoals een speelton, een kattentunnel, een snoepjes-labyrint, planken langs de muur etc.

Het is belangrijk om iedere dag even met je kat te spelen. Ook al is het maar een kwartiertje per dag, speel met je kat! Katten zijn sociale diertjes en hebben sterk de behoefte aan contact met het baasje en je kat vindt het fijn om tijd met jou door te brengen.

Een lekker plekje om te rusten

Maak voor je kat een paar fijne plekjes in huis, zoals op meerdere plekken een krabpaal, een lekker mandje op de vensterbank, een dekentje op de bank of maak een ander lekker plekje. Katten vinden het heerlijk om na het spelen zich terug te trekken en ergens te gaan liggen luieren.

Indien je kinderen hebt is het zeker een aanrader om ervoor te zorgen dat de kat een hoger plekje op kan zoeken wanneer hij daar behoefte aan heeft. Een plekje waar de kids niet bij kunnen komen. Katten zijn gek op hoge plekjes. Op deze plekjes kunnen ze goed het overzicht bewaren en alles goed overzien.

Nieuwe spullen

Een binnenkat is gehecht aan zijn eigen leefomgeving, hij leeft hier immers dag en nacht. Wil je grote veranderingen aanbrengen in je huis? Een nieuwe bank of een nieuw meubiliar? Een kat kan dit ervaren als stress. Iets van zijn comfortzone wordt veranderd. Zijn dagelijkse routines kunnen in de war gegooid worden en zijn innerlijke gevoel wordt verstoord.

Hoe kan je stress bij een kat voorkomen? Zorg ervoor dat de nieuwe geuren vermengd worden met de oude geuren. Dit kan je doen door voorwerpen waar je kat vaak op ligt, of tegenaan ligt tegen je nieuwe objecten in huis te wrijven. Hierdoor zal de kat de geuren herkennen. Je kat zal minder angst voelen en zich meteen al meer op zijn gemak voelen.

Openstaande buitendeuren?

Soms ontkom je er niet aan dat een buitendeur open moet staan. Bijvoorbeeld wanneer de slotenmaker langskomt om je sloten te vervangen of om het huis te luchten op een warme, zomerse dag. Wil je graag je buitendeuren ophouden, maar toch je kat binnen houden? Dat is een lastige klus, want zodra de kat doorheeft dat de deur open is zal hij proberen naar buiten te gaan. De kat is van nature heel nieuwsgierig en voordat je het weet probeert hij naar buiten te glippen. Zeker wanneer je aan een drukke straat woont kan dit soms erg stressvol voor jou zijn en niet veilig voor de kat zijn. Tip: verplaats je kat tijdelijk even naar een andere fijne kamer. Een kamer waar hij het ook prima naar zijn zin heeft en jij met een gerust hart de deur even open kunt laten staan.

 

Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Hoeveel soorten katten bestaan er op de wereld?
Loslopende katten binnenkort verboden
Soorten kattenallergie
Delen:

Comments

Er zijn nog geen reacties. Laat als eerste een reactie achter.Controle *