Wat heb je nodig voor een kat?

Informatief 2 reacties 1 maart 2016

Je bent van plan om een kitten of kat in huis te halen. Je hebt nog geen idee welke spullen je allemaal nodig hebt en je vraagt je af: wat heb ik nodig voor een kat? Hoe maak ik het mijn kat/ kitten zo aangenaam mogelijk?

Voordat je de kitten of kat gaat ophalen heb je de volgende benodigdheden voor je kitten nodig:

Voerbak

Je hebt twee voerbakjes nodig, één voor het droogvoer en één voor het natvoer. De keuze voor voerbakjes is heel persoonlijk. Zorg er in ieder geval voor dat de bakjes niet weg kunnen glijden en dat de katten er makkelijk bij kunnen. Katten vinden het fijn als de opening aan de bovenkant niet te smal is zodat er genoeg ruimte is voor de snorharen.

Zo persoonlijk als een voerbak voor het personeel kan zijn, dat geldt ook voor de (toekomstige) kat. De ene kat vind een plastic voerbakje prima, een ander vindt keramiek toch prettiger. Sommige katten zijn allergisch voor RVS en plastic.

Tip: let bij de aanschaf van de voerbakjes op of de bakjes in de vaatwasser mogen, indien gewenst.

Eten

Een kat die ineens in een andere omgeving beland, kan erg van slag zijn. Raadzaam is het dan ook om aan het asiel of de fokker van je toekomstige nieuwe huisgenootje te vragen of je een kleine hoeveelheid brokken mee mag nemen.
Als je dan toch wilt overstappen, doe dit dan stapsgewijs en niet in één keer.

De eerste dagen geef je 75% van het huidige voer en 25% van het nieuwe voer. Na een paar dagen kun je proberen als je de kat 50% van het huidige voer en 50% van het nieuwe voer gaat aanbieden. Zo bied je je kat stapsgewijs steeds meer van de nieuwe voeding aan.

Pet’s place heeft hiervoor een erg mooi voorbeeld:

Pets Place

Note: Een kitten is erg gebaat bij kittenvoeding. Kittenvoeding bevat meer calorieën en bouwstoffen die een jonge kat nodig heeft. Na de castratie of sterilisatie kan voeding worden gegeven voor de volwassen kat.

Snoepjes

Wie houdt er nu niet van een snoepje? Iedereen toch? Een kat dus ook. Houd er bij de keuze voor snoepgoed wel rekening mee dat het enkel als snoepje gegeven kan worden. Het is beslist géén vervanging van de dagelijkse voeding die je kat nodig heeft.

Je kunt katten veel leren, vooral als je er jong genoeg mee begint kun je ze van alles leren. Snoepjes kunnen goed helpen bij de opvoeding van je kitten, als beloning voor goed gedrag.

Drinkbak

Iets waar je kat uit kan drinken is erg belangrijk. Je kan kiezen voor een waterbakje of een waterfontein.  Zelf ben ik voorstander voor een waterfontein. Het stromende water uit een waterfontein blijft door zuurstofcirculatie lekker “vers” en daar zijn katten gek op. Hierdoor drinken ze meer, wat weer goed is voor de niertjes. Ik schreef een keer een review over de Cat Mate drinkfontein. Mocht je toch voor een waterbakje willen gaan, let er dan op dat je het water regelmatig ververst. Om te voorkomen dat er eten in het water valt is het raadzaam de drinkbak niet naast de voerbak te plaatsen.

Kattenbak

De voorkeur gaat uit naar een kattenbak waar de kitten makkelijk overheen kan klimmen. De plaats waar de kattenbak staat is belangrijk. De kat/ het kitten moet ten alle tijden bij de kattenbak kunnen. Om een kitten zindelijk te maken is het belangrijk dat het kitten weet waar de bak staat. Zet het kitten regelmatig op de bak.
Een kat is een heel rein dier en vindt het niet fijn als de kattenbak naast het eten en drinken staat.

Het is belangrijk de kattenbak regelmatig te verschonen. Als de kattenbak vies is zullen katten de kattenbak mijden wat leidt tot onzindelijkheid. Regelmatig poep en plas scheppen voorkomt vieze geurtjes in huis.

Bij een dierenspeciaalzaak zijn er kattenbak schepjes te koop:
Kattenbak schepjeLet er ook op dat je een bak koopt dat qua formaat is afgestemd op je kat. Een kat vindt het erg vervelend als het zijn/haar kopje stoot tegen het deksel van de kattenbak. Wanneer bekend is dat het een grote kat zal/kan worden, is het raadzaam een jumbo kattenbak aan te schaffen.

Wij hebben de Curver, omdat deze zo’n handige la heeft die je eruit kan trekken. Hierdoor kan je de bak makkelijk verschonen. Nu Mauws en Mimi groter worden merken we dat de bak eigenlijk te klein wordt voor Mauws en Mimi en overwegen nu een grotere bak te kopen.

 

Kattenbakvulling

Er zijn verschillende soorten kattenbakvullingen te koop. Het is raadzaam in het begin uit te zoeken welk grind het beste bij jouw kat(ten) past en wat jouw kat(ten) prettig vindt. Als je plotseling van kattenbakvulling wisselt kan het zijn dat de kat de kattenbak gaat vermijden. Wanneer je dit toch zou willen doen, zou je één kattenbak met het huidige grit kunnen aanbieden en één kattenbak met het nieuwe grit. Zo kan de kat zelf kiezen wat het prettig vindt.

Wij gebruiken Biokat’s Micro Fresh, de roze zak.

Krabpaal of krabplank

Een krabpaal of krabplank is heel erg belangrijk voor de kat. Het is een uitkomst voor katten die niet met enige regelmaat naar buiten gaan of kunnen. Het is van essentieel belang dat katten iets hebben waar zij hun nagels aan kunnen scherpen. De voorkeur gaat uit naar een zo hoog mogelijke krabpaal of krabplank, zodat de kat zich helemaal kan uitrekken tegen de krabpaal of krabplank.

Mocht je kat de krabpaal volledig links laten liggen… probeer dan eens wat druppels Valeriaan of smeer de paal in met Kattenkruid (Catnip). Die geuren zijn erg aantrekkelijk (onweerstaanbaar) voor je katten. Zet je kat regelmatig op de krabpaal zodat die aan de krabpaal went. Zo voorkom je onnodige beschadigingen aan je behang en/of meubels.

 

Speeltjes

Het beste speeltje wat je je kitten kan geven is een speelmaatje. Kittens hebben veel baat bij een speelmaatje. Mocht dit om wat voor reden niet kunnen is het belangrijk om genoeg speeltjes in huis te hebben. Katten hebben een sterk jachtinstinct. Spelen zien zij dan ook als oefenen voor de jacht. Spelen is dus heel belangrijk voor een gelukkige kat. Er zijn veel verschillende speeltjes. Soms is het even zoeken welk speeltje het best bij jou kat past en wat hij/zij leuk vindt.

Borstel(s)

Wanneer je een kitten in huis haalt kan ik één advies geven; Begin vroeg met borstelen. Laat je kitten er spelenderwijs aan wennen. Borstelen behoort leuk te zijn en prettig voor de kat. Een zachte borstel word dan ook geprefereerd.

Een langharige kat zal meer verzorging vragen dan een kortharige kat.

De markt der borstels is enorm. Een zoektocht naar dé borstel voor jou kat kan dan ook onvermijdelijk zijn. Een kam om eventueel klitten te kunnen verwijderen is prettig, maar het geeft geen garantie dat je kat het prettig vindt.

Wij zijn nog steeds zoekende naar een borstel die Mauws en Mimi fijn vinden… We hebben wel vijf verschillende borstels in huis, waaronder de dure Furminator. Geen van deze vijf vinden ze fijn helaas.

Nagelschaartje

De nagels van een kat zijn hol van binnen. Als je deze zou knippen met een nagelschaartje dat gemaakt is voor mensen kan de nagel gaan splijten. Het is verstandig om hier een speciaal schaartje voor te gebruiken dat gemaakt is voor katten.

Nagelschaartje voor katten

Reismandje

Om je kat op te halen heb je een reismand nodig om je kat in te kunnen vervoeren. Ook voor een bezoekje aan de dierenarts is een reismand handig om in huis te hebben. Er zijn veel verschillende soorten te koop. Een kunststof reismand is makkelijk schoon te houden. Je kan de reismand ergens een plekje in huis geven. Hierdoor went de kat aan de mand en levert het minder stress op wanneer het in de mand naar de dierenarts moet.

Indien je geen reismand hebt kan je die ook lenen van een goede buur of vriend(in).

Mandje (optioneel)

Een lekker warm slaapplekje is belangrijk voor je kat. Hoewel ook veel katten graag op een stoel, op de bank slapen of bij je in bed slapen, is  een speciaal mandje erg fijn. Hier speelt je budget geen rol:  zelfs een kartonnen doos met een zachte (hand)doek is voor je kat net zo prettig als een luxe mand. Mauws en Mimi vinden de hangmatten in de krabpaal een erg fijne slaapplek, maar ‘s nachts slapen ze het liefst bij ons, op bed of naast ons bed op een kleedje.

 

Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Hoe laat je een kat wennen aan een baby?
Hoe maak je je kat gelukkig?
30 fascinerende kattenfeitjes
Delen:

Comments

  • Beste Mauws,

    Op zoek naar voerbakjes voor onze Siamese kittens, zag ik deze mooie voerbak op jouw site. Kun je aangeven waar je die gekocht hebt en hoeveel deze kost? Met vriendelijke groet,
    Carmen Arrias

    • Hoi Carmen, ik ben er ook heel blij mee. Ik geef er alleen brokjes in, water geven wij door middel van een fonteintje. Ik heb deze destijds bij de Bijenkorf gekocht. Het merk is Allessi, type Trigito.
      Ik zag dat hij nu afgeprijsd is en dat hij daar nu nog € 46,90 kost.Controle *