Wat is FIP?

Informatief 0 reacties 13 juni 2016

Menig kattenliefhebber heeft er wel eens van gehoord, of erger nog… heeft het (van dichtbij) meegemaakt, maar wat is FIP? Wat houdt FIP in? Is FIP besmettelijk? Is FIP te genezen?

Wat is FIP?

FIP is een erg besmettelijke buikvlies ontsteking. FIP kent twee vormen. De droge en de natte vorm. Beide vormen worden door het Corona-virus. Dit virus veroorzaakt niet alleen FIP, maar meerdere ziektes. Het testen van het bloed van je kat of deze antistoffen aanmaakt tegen het virus heeft weinig nut. Bij stress en zelfs bij een verkoudheidje kunnen de waardes omhoog schieten.

Droge FIP

Bij de droge vorm van FIP krijgt de kat vage verschijnselen die je wellicht niet altijd meteen opvallen. De kat wilt in eerste instantie minder eten dan anders, is lusteloos en speelt wat minder.
Later wordt de kat wel ziek. Dan is ook meteen het laatste stadium aangebroken en takelt de gezondheid van de kat snel af. De kat raakt in coma en een dierenarts zal dan adviseren om tot euthanasie over te gaan.

Natte FIP

De natte vorm van FIP is sneller te herkennen. Het is een typerend beeld waardoor je direct ziet dat de kat niet lekker in zijn vacht zit, dof, futloos en een wisselende koorts treden op. Maar zolang je de koorts niet meet weet je dat niet. De kat toont een duidelijk beeld dat hij of zij ziek is. De kat eet niet, speelt niet en ziet er ziek uit. De kat heeft een buikje dat eruit ziet als een ballonnetje, zo dik. De dikte ligt aan de mate van de vordering. In deze fase vormt zich, het zo bekende, dradentrekkende vocht in de buikholte.

Om vast te kunnen stellen of het FIP is kan de dierenarts een echo maken en/of vocht uit de buikholte halen. Het vocht is goed te herkennen. Het is dradentrekkend en stroperig.

Is FIP geneesbaar?

Nee, FIP is (nog) niet geneesbaar. Professoren zijn er tot op heden niet in geslaagd om een geneesmiddel tegen FIP te ontwikkelen. Helaas zal een kat overlijden aan de gevolgen van FIP. Er is in binnen en buitenland veel onderzoek geweest naar FIP, maar professoren tasten nog in het duister.

Is FIP besmettelijk voor andere katten?

In sommige huishoudens worden alle katten ziek en in sommige huishoudens komt het maar bij één kat voor. Het is besmettelijk, maar dus niet altijd. Dat maakt het lastig. Sommige professoren denken dat het in de genen van de kat zit, maar niets is zeker.
Er wordt gedacht dat stress een belangrijke factor is, maar dan moet de kat gevoelig zijn voor het virus.

Conclusie

FIP is een sluipende ziekte waar nog geen grip op is. Een kat besmet met FIP heeft geen overlevingskans. Je bent geneigd meteen in paniek te raken wanneer je hoort dat je kat FIP heeft. Is het besmettelijk voor de andere kat(ten)? Zijn mijn andere katten besmet?

Het is verstandig met je dierenarts te bespreken welke vorm FIP de kat heeft en hoe hij over het besmettingsgevaar denkt. Het is verstandig altijd sectie op de kat te laten verrichten. Niet alleen voor je eigen gemoedstoestand, maar ook om de professoren meer kennis te verschaffen. Hoe meer zij te weten komen, hoe groter de kans is dat er een oplossing bedacht wordt tegen deze vreselijke ziekte…

Heb jij FIP meegemaakt en wil jij jouw ervaring/verhaal delen met andere lotgenoten en/of kattenliefhebbers op Mauws.nl? Neem dan contact op met ons via het contactformulier.  Kunnen schrijven is geen must, wij kunnen je helpen jouw woorden te verwoorden in een blogartikel.

Wat is FIP?

Wellicht vind je deze blogs ook interessant:

Gebitscontrole en inenting van Jesper
De introductie met een andere kat
Veel gemaakte fouten bij het chippen van de kat
Delen:

Comments

Er zijn nog geen reacties. Laat als eerste een reactie achter.Controle *